İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar, ‘16. Petersberg İklim Diyaloğu’ kapsamında bulunduğu Berlin’de çeşitli temaslarda bulundu.
26 Mart 2025
İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar, ‘16. Petersberg İklim Diyaloğu’ kapsamında bulunduğu Berlin’de çeşitli temaslarda bulundu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank ile ‘16. Petersberg İklim Diyaloğu’ toplantılarına katılan İklim Değişikliği Başkanı Hasar, yuvarlak masa toplantılarına katılarak Türkiye’nin COP31 adaylığı için etkin faaliyet yürüttü.
Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un da katıldığı, 35 ülkenin temsil edildiği toplantıya katılan Başkan Hasar, iki gün süren yoğun toplantılarda Türkiye’nin haklarını uluslararası platformda dile getirdi.
Toplantının son gününde yuvarlak masa toplantısına katılan Başkan Hasar, COP süreçleriyle ilgili bazı hususların altını çizdi.
Birçok konuda önerilerde bulunduğu toplantıda, Başkan Hasar’ın öne çıkan cümleleri şu şekilde;
“Taraf ülkelerin hiçbiri geride bırakılmadan istişareler yürütülmelidir”
Taraflar Konferansı etkisi en yüksek ve en önemli küresel etkinliklerin başında geliyor. Öncelikle COP süreçlerinin etkinliği Başkanlık, sekretarya ve taraf ülkelerin birlikte çalışmalarını gerektiriyor. COP ajandaları oldukça yoğun. Gündem maddelerinin düzene konulmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Burada Bonn’daki alt organ oturumlarına ve alt organ başkanlarına büyük görev düşüyor. Bir diğer konu ise alınan kararların niteliği. Şeffaflık konusu ise son derece kritik. Biz grup güdümlü bir süreç yerine, bu işin esası olan taraf güdümlü bir süreç olması gerektiğini görüyoruz. Taraf ülkelerin hiçbiri geride bırakılmadan istişareler yürütülmelidir.
“Gençlerin sürece katılımı ve farkındalığın arttırılmasında önemli rol üstlenmekte”
Kapsayıcılık konusunda önümüzde iyi örnekler var. Özellikle özel sektör ve gençlerin sürece katılımı ve farkındalığın arttırılmasında önemli rol üstlenmekteler. Bu iyi örnekler genişletilmelidir. Örneğin kadınlar ve çocuklara yönelik de benzer süreçler getirilebilir.
Verimlilik ve çeviklik konusunda, bütün COP kararlarının her ülkede nasıl uygulandığına ilişkin bir alan açılması gerekmekte. Bu yaklaşım bizi uygulamayacağımız kararları almak için harcayacağımız zaman kaybından kurtaracaktır. COP altında zorunlu bir etkinlik ile taraf ülkelerin bir önceki COP kararlarının uygulanmasında gösterdikleri gelişmeler konusunda görüş alışverişi yapılabilir.
“COP’u her yıl bir öncekinin yüküyle ağırlaşan hantal yapıdan kurtararak, daha dinamik ve ihtiyaçlara cevap veren bir süreç haline getirmeliyiz”
İklim değişikliği artık neredeyse her mecrada önemli bir gündem maddesi olarak yer buluyor. Ancak öncelikle Kardeş Sözleşmelerin arasındaki sinerjinin kurulması gerekmekte. Bu konuda Azerbaycan Başkanlığı’nın başlattığı Rio Trio girişimini COP sürecine daha etkin bir formda entegre edebiliriz.
Yine OECD’nin veri ve kanıt temelli çalışmalarını daha etkin kullanmamız gerekmekte. Diğer yandan sayıları onlarla ifade edilen girişimlerin durum değerlendirmesinin yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Burada 2015’ten bu yana eylem ajandasındaki bütün girişimlerin durumunu ilgili Başkanlıklardan dinlemeliyiz.
Son olarak COP toplantılarının her yıl bir öncekinin yüküyle iyice ağırlaşan hantal bir yapıdan kurtararak, daha dinamik, esnek ve ihtiyaçlara daha kolay cevap veren, etkisi yüksek bir süreç haline getirmek için inovatif çözümleri konuşmalıyız.