Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Varank, beraberinde İklim Değişikliği Başkanı Hasar ile ‘16. Petersberg İklim Diyaloğu’ toplantısına katıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, beraberinde İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar ile ‘16. Petersberg İklim Diyaloğu’ kapsamında Berlin’de düzenlenen toplantıya katıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Varank, beraberinde İklim Değişikliği Başkanı Hasar ile ‘16. Petersberg İklim Diyaloğu’ toplantısına katıldı

26 Mart 2025

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, beraberinde İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar ile ‘16. Petersberg İklim Diyaloğu’ kapsamında Berlin’de düzenlenen toplantıya katıldı.

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un da katıldığı, 35 ülkenin temsil edildiği üst düzey toplantıda Bakan Yardımcısı Varank ve İklim Değişikliği Başkanı Hasar, Türkiye’yi temsil etti. 

İki gün süren ve başlıkların oturumlar halinde ele alındığı toplantıya katılan Türk heyeti, Türkiye’nin haklarını uluslararası platformda dile getirdi.

İklim finansmanı katılımcı ülkelerle gerçekleştirilen toplantıda, “COP30 Sahnesini Hazırlamak – Verilen Sözlerden Uygulamaya Geçiş” ve “İklim Finansmanı: 1,3 Trilyona Giden Yolu Hazırlamak” başlıklı oturumlarda konuşmalar yapan Bakan Yardımcısı Varank, Türkiye’nin iklim vizyonunu ve uluslararası sürece katkılarını aktardı.

İlk oturumda, iklim finansmanı olmadan etkili iklim eyleminin mümkün olmadığını vurgulayan Bakan Yardımcısı Varank, Türkiye’nin 2053 net sıfır hedefi doğrultusunda hazırladığı uzun dönemli stratejisini uygulamaya başladığını belirtti. Ayrıca COP31 için Türkiye’nin ev sahipliği adaylığının devam ettiğini hatırlattı.

İklim finansmanına odaklanan üçüncü oturumda ise Varank, Bakü’de kabul edilen NCQG kararının ve “Bakü’den Belém’e Yol Haritası”nın önemine değinerek, bu sürecin tüm tarafların katkısıyla sürmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye’nin ilk İklim Kanunu’nun TBMM’de görüşülmekte olduğunu ve bu kanunun emisyon ticaret sistemi, yeşil taksonomi ve yerel iklim eylemleri açısından güçlü bir yasal zemin oluşturacağını ifade etti.

Varank, yatırım ortamının iyileştirilmesinin ve özel sektörün sürece daha etkin katılımının, 1,3 trilyon dolarlık iklim finansmanı hedefi için belirleyici olacağını vurguladı.

“NCQG önümüzdeki kritik 10 yılda itici bir faktör olacak”

Oturumlarda söz alan Başkan Hasar, 1,3 Trilyon için Bakü’den Belem’e Yol Haritası kapsamında özel sektörün ve diğer ilgili paydaşların sürece dahil edilmesinin bu iddialı hedefe ulaşmakta anahtar olacağının altını çizerek, “1,3 Trilyon için Bakü’den Belem’e Yol Haritası’nın doğru bir yaklaşımla belirlenmesini umuyoruz. 1,5 oC hedefine ulaşmak için gelişmekte olan ülkelere yönelik finansal destek kilit öneme sahip. ‘Yeni Toplu Sayısallaştırılmış Hedef’ (NCQG)’nin önemi, önümüzdeki kritik 10 yılda itici bir faktör olacak. Bu yol haritası azaltım hedeflerinin artırılmasına katkı sağlamalı. 2035 yılına kadar 300 milyar dolarlık iklim finansmanın üzerine ek olarak 1 trilyon doların nasıl inşa edileceği konusunun tartışmaların temeli olmasını istiyoruz” ifadelerinde bulundu.

İklim değişikliğine uyum için finansmanın nasıl artırılabileceği konusunun ayrıca önemli olduğunun altını çizen Başkan Hasar, şunları söyledi;

“1,3 trilyon dolara ulaşmak için kolektif olarak nasıl ilerleyeceğimizi birlikte belirlememiz gerekiyor. 1,5 oC hedefini gerçekleştirecek olsak dahi, iklimle ilgili riskleri en aza indirmek için uyum finansmanı açığı varlığını sürdürecek. Uyum finansmanını artırmaya yönelik yeni yöntemler ve uyum projelerinin finansal olarak uygulanabilirliğini güçlendirecek yenilikçi yaklaşımlar kapsamlı şekilde ele alınmalıdır.

Finansman, teminatlar ve sigorta yoluyla risklerin azaltılması ile destekleyici teşvikler gibi konuların da üstünde durulmalı. Ayrıca, başarılı örnekler ile finansman sağlayıcıların ve gelişmekte olan ülkelerin tercihleri analiz edilmeli.”

Bakan Yardımcısı Varank ve beraberindeki heyet Berlin temaslarında ikili görüşmelerde bulundu.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır