-
14 Mayıs 2025
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen 2. Uludağ Çevre Forumu’na katıldı. Bursa Valisi Erol Ayyıldız, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, akademisyenler, kamu temsilcileri ve iş adamlarının bir araya geldiği forumda konuşan Bakan Kurum, Ulu Cami Meydan Projesi’nden Tarihi Hanlar Bölgesi’nin ihyasına, binlerce sosyal konut projelerinden millet bahçelerine kadar Bursa’ya çok sayıda eser kazandırıldığını söyledi.
“Afetler Ekosistemin Dengesini Alt Üst Ediyor”
Bakan Kurum, konuşmasında iklim krizinin etkilerini anlattı: Küresel ölçekte afetsiz geçen tek bir günümüz kalmadı. Türler hızla yok oluyor, kasırgalar, seller, orman yangınları ve kuraklık gibi afetler ekosistemin dengesini alt üst ediyor. Tarım ve gıda güvenliği ciddi risklerle karşı karşıya. Salgın hastalıklar küresel hale geliyor, iklim göçleri ile beraber bazı şehirler insansızlaşıyor. Bu duruma sebep olan üretim ve tüketim alışkanlıklarının artık tarihe karışması gerektiğinin herkes farkında ama mevcut küresel sisteme ve dünyayı en çok kirleten ülkelere dair duyulan güvensizlik de ortada.
“Döngüsel Ekonomideki Fırsatları Değerlendireceğiz”
Bakan Kurum, forumda, iklim krizine karşı Türkiye’nin yaptığı çalışmaları ve aldığı önlemleri paylaştı, “Bu manzara karşısında Türkiye olarak, 2016 yılında Paris İklim Anlaşması’ını imzaladık. Ancak, adaletsiz uygulamaları da şerh olarak düştük. Türkiye’nin büyümesine, kalkınmasına, istihdamına halel getirmeyecek şekilde süreci yürütüyoruz. Bir taraftan büyüceğiz bir taraftan gelişeceğiz bir taraftan da doğamızla uyumlu, sanayi devrimini kaçırmış, döngüsel ekonomideki fırsatları değerlendireceğiz” dedi.
“Sıfır Atık Projemizde Yeni Bir Aşamaya Geçiyoruz”
Bakan Kurum, Avrupa Yeşil Mutabakatı ile getirilen kısıtlamalarla ilgili süreç karşısında Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi ile bu durumu fırsata dönüştürecek hazırlıkları yürüttüğüne işaret etti:
Sanayide Yeşil Dönüşüm için yeni bir sayfa açtık. Artık sanayi tesislerimiz Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi’ne sahip olacak, ticari kısıtlamalara takılmayacak, yeni üretimde çok fazla pay sahibi olacaklar. İklim değişikliği ile ilgili finansmana çok daha hızlı bir şekilde ulaşacak. Geri dönüşüm konusunda da artık kaynaklarımızın sınırsız olmadığı bilinciyle hareket etmek zorundayız. Üretimi, tüketimi, alışkanlıkları gözden geçirmek zorundayız. Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin öncülüğünde yürüttüğümüz Sıfır Atık Projemizde yeni bir aşamaya geçiyoruz. Çevre Ajansımızla Depozito Yönetim Sistemi için gerekli altyapı çalışmalarımızı tamamladık. Kızılcahamam’dan sonra Sakarya’yı da depozito sistemimiz için pilot il olarak belirledik. Böylelikle bu sistemi 81 ile yayarak geri dönüşümde hem vatandaşımızın hem çevremizin kazanacağı bir sürece girmiş olacağız. İnşallah hep birlikte bu mücadeleyi sürdürecek; 2053 yılına kadar alüminyumdan çeliğe, çimentoya kadar birçok sektörde emisyon azaltımı sağlayacağız.
“Türkiye 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefine Çok Daha Önce Ulaşacak”
İthalatın büyük oranda enerjiden kaynaklı olduğunu ifade eden Bakan Kurum, “Bu nedenle enerji sektöründe, yenilenebilir enerjinin payını 2035’te yüzde 65’e çıkaracağız. İddiayla söylüyorum, Türkiye Cumhuriyeti, 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefini beklemeden 2053’den çok daha önce ulaşacak; Türkiye Yüzyılı yeşilin, mavinin ve doğa korumanın da yüzyılı olacak” diye konuştu.
Bakan Kurum, Forum’un ardından Bursa’da ziyaretlerde bulundu. Bursa’nın tarihi hanlarını ziyaret eden, esnafla bir araya gelen Bakan Kurum’a İklim değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar da eşlik etti.