Başkanımız Prof. Dr. Halil Hasar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın düzenlemiş olduğu “Türkiye Yüzyılı’nda Çalışma Hayatı: Emeğin, Sendikal Örgütlenmenin ve İstihdamın Geleceği” panelinde yeşil dönüşüm ve adil geçiş üzerine konuştu.
29 Nisan 2024
Prof. Dr. Halil Hasar, tüm dünyada ani gelişen hava olaylarının sebep olduğu sel felaketleri, aşırı sıcaklıklar, orman yangınları ve kuraklık gibi iklim değişikliği kaynaklı doğal felaketlerde ciddi artış yaşandığını vurgulayarak, “Başta sera gazı emisyonlarının azaltılarak iklim krizine neden olan etkenlerin bir an önce kaldırılması ve uyum faaliyetlerinin hayata geçirilmesi gerekmektedir.” dedi.
Özellikle enerji ve kaynak yoğun sektörlerde sistemsel dönüşümün, diğer bir ifadeyle, yeşil dönüşümü anlatan Prof. Dr. Halil Hasar, “Yeşil Dönüşüm: Ekonomik, sosyal ve çevresel alanlarda dengenin gözetilerek toplumsal refahın artırılmasını benimseyen bir dönüşüm sürecidir.” dedi.
Konuşmalarına devam eden Prof. Dr. Halil Hasar, “Yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması, enerji verimliliği, atık azaltma, su kaynakları ile biyoçeşitliliğin korunması ve yeşil teknolojilerin geliştirilmesini içeren bu süreç; iklim değişikliği ile mücadeleye katkı sunmakta, doğal ekosistemlerin bozulmasını engellemekte, daha sağlıklı yaşam koşulları oluşturmakta ve işletmelerin rekabet gücünü de artırmaktadır.” açıklamasında bulundu.
Prof. Dr. Halil Hasar, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında azaltım ve uyum politikaları uygulanırken sosyal eşitsizlikleri daha da derinleştirmeden toplumun tüm kesimlerinde adaletin ve istihdamın sağlanarak adil geçişin başarılabilmesinin önemli olduğunu belirtti.
Avrupa Birliği tarafından kurulan Adil Geçiş Fonu ile Adil Geçiş Mekanizması için finansal kaynak oluşturulduğunu belirten Prof. Dr. Halil Hasar, “BMİDÇS 28. Taraflar Konferansı’nda (COP28) ülkelere teknik ve finansal destek sağlanması ve iyi uygulama örneklerinin paylaşılması amacıyla tasarlanan Adil Geçiş Çalışma Programı’nın taraflarca kabul edilmiştir.” dedi.
Azaltım Stratejisi ve Eylem Planı’na da değinen Prof. Dr. Halil Hasar, Adil Geçiş ve İstihdamın Dönüşümü İçin Kapasitenin Geliştirilmesi stratejisi çerçevesinde adil geçiş stratejisinin hazırlanmasını, sosyal diyaloğun geliştirilmesini, işgücünün değişimi ve dönüşümü için çalışmaların yapılmasını, işgücü ihtiyacına yönelik eğitim planlamasının oluşturulmasını, şeffaf ve katılımcı bir yaklaşımla sürecin ilerletilmesini, enerji sektöründe dönüşümün enerji yoksulluğuna sebep olmamasını ve kırılgan grupların korunmasını hedefleyen 7 alt eyleme yer verildiğinin de altını çizdi.