-
08 Şubat 2025
Yerel İklim Değişikliği Eylem Planları Yönetmeliği Çalıştayı Ankara İlbank Sosyal Tesislerinde gerçekleştirildi.
İklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin giderek artmasıyla dünyada ve ülkemizde iklim değişikliği ile mücadele çalışmaları öncelikli hale gelmektedir. Bu kapsamda ülkemizin 2053 Net Sıfır Emisyon hedefi ve Paris Anlaşması'na taraf olmamızın akabinde güncellenen birinci Ulusal Katkı Beyanı doğrultusunda çalışmalar hızla devam etmektedir.
Çalışmalar kapsamında, iklim değişikliği politikalarının ulusal düzeyde belirlenmesi ve uygulamasının yanı sıra iklim değişikliği risklerinin coğrafi, ekonomik, sosyal ve çevresel koşullara göre değişkenlik göstermesi sebebiyle, iklim değişikliğine uyumun etkinliğinin yerel analiz ve uygulamalarla artırılması ve sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yerel çabalarla katkı sağlanması da önem arzetmektedir.
Türkiye'de Yerel İklim Eylemi için Avrupa Birliği Ortaklığı Projesi ile Türkiye'nin iklim değişikliği ile mücadele çabalarını yerel düzeyde uygulama kapasitesinin artırılması yoluyla desteklemek ve nihayetinde sürdürülebilir, düşük karbonlu ve iklim dirençli kalkınma öne çıkmaktadır.
Düzenlenen toplantıyla YİDEP Yönetmeliği Çalıştayı ile paydaşların aktif katılımı sağlanarak mevzuatın kapsamı ve yol haritası üzerine istişareler gerçekleştirildi.
İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Orhan Solak’ın açış konuşmasını gerçekleştirdiği çalıştaya, UNDP Türkiye Mukim Temsilci Yardımcısı Miodrag Dragisic ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Çevre ve İklim Değişikliği Program Sorumlusu Christian Ballarò alanında uzmanlar ve paydaşlar katıldı.
Açış konuşmasında, iklim değişikliğinin sebep olduğu sıcaklık artışlarının ciddiyetine değinen Başkan Yardımcısı Solak, Avrupa Çevre Ajansı’nın yeni yayımladığı “Avrupa’da Kentsel Uyum” raporuna atıfta bulunarak, “Avrupa genelinde ve Akdeniz Havzası’nda sıcaklıklar küresel ortalamanın üzerinde bir hızla artıyor. En son yapılan bilimsel araştırmalar da dünyamızın 1,45 derece; Akdeniz Havzası’nın da 1,5 dereceden fazla ısındığını ortaya koymaktadır. Ancak, iklim değişikliği her ne kadar küresel bir sorun olsa da etkileri en çok yerel ölçekte yani kentlerde hissedilmektedir. Kentler yer kürenin yalnızca yüzde 2'sini kaplasa da dünya enerjisinin üçte ikisinden fazlasını tüketmekte ve küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 70'inden fazlasını oluşturmaktadır.” ifadelerinde bulundu.
Kentlerin, iklim değişikliğine sebep olmasının yanı sıra iklim değişikliğinin etkilerine karşı kırılgan olduğunu dile getiren Solak, “Kentler hâlihazırda seller, sıcak hava dalgaları, aşırı yağışlar, fırtınalar, orman yangıları, kuraklık vb. gibi iklim tehlikelerinden etkilenmektedir. Ancak, tüm bu olumsuzlukların yanı sıra, kentler iklim değişikliği ile mücadelede çözüm sağlama konusunda da kritik önem taşımaktadır.” dedi.
Paris Anlaşması’nın, küresel ortalama sıcaklık artışını 2 derece mümkünse 1,5 derece ile sınırlama hedefine ulaşılması için ülkelerin uzun vadeli stratejiler geliştirmelerini teşvik etmekte olduğunun altını çizen Solak, “Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamış oldukları 2053 net sıfır emisyon hedefi ülkemiz bakımından önemli bir dönüm noktası olmuştur. Bu kapsamda, 2053 net sıfır emisyon hedefimiz doğrultusunda Uzun Dönemli İklim Stratejimizi hazırladık ve Bakanımız Sayın Murat Kurum Uzun Dönemli İklim Stratejimizi COP29’da açıkladı.” dedi.
Uzun Dönemli İklim Stratejisi’nin uygulama araçlarından olan İklim Değişikliği Uyum ve Azaltım Stratejileri ve Eylem Planlarının 2024-2030 dönemi için sektörel bazda hazırlandığını hatırlatan Solak, şunları söyledi;
“İklim değişikliği ile kent ölçeğinde mücadele etmede Yerel İklim Değişikliği Eylem Planları önemli bir araç olacaktır”
Uyum Eylem Planı kapsamında belirlenen 11 sektörden biri olan “Kent” sektörü altında özellikle belediyelerimize tanımlanan pek çok eylem yer almaktadır. Eylem Planın izlenmesi amacıyla da elektronik bir izleme aracı geliştirdik. Diğer taraftan, ‘Türkiye'de İklime Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Eylemi Projesi’ kapsamında pilot il olarak seçilen Konya, Samsun, Sakarya ve Muğla için Yerel İklim Değişikliğine Uyum Eylem Planlarını (YUSEP) hazırladık.
İklim değişikliği ile kent ölçeğinde mücadele etmede önemli bir araç olacak Yerel İklim Değişikliği Eylem Planları (YİDEP); o kentin ve toplumun iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine uyum sağlamasında ve sera gazı emisyonlarını başarılı bir şekilde azaltmasında yerel paydaşlar için yol haritası görevi görecektir. Başka bir ifade ile YİDEP’lerin yaygınlaşması ve uygulanması kentlerimizin iklim değişikliğine karşı daha dirençli ve hazırlıklı olması sağlanacaktır. Yönetmelik ve eki Teknik Kılavuzun uygulanması kapsamında, Antalya, Kahramanmaraş, Ordu, Kastamonu, Isparta ve Elâzığ olmak üzere altı pilot il belirledik.