Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı Mersin’de gerçekleştirildi

Başkanlığımız koordinasyonunda yapılan “Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Bilgilendirme ve İstişare Toplantıları” Eskişehir, Denizli, Kocaeli, Sakarya, Konya, İzmir ve Kayseri illerinden sonra Mersin ilinde gerçekleştirildi.

Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Bilgilendirme ve İstişare Toplantılarının sonuncusu Mersin’de gerçekleştirildi
Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Bilgilendirme ve İstişare Toplantılarının sonuncusu Mersin’de gerçekleştirildi
Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Bilgilendirme ve İstişare Toplantılarının sonuncusu Mersin’de gerçekleştirildi
Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Bilgilendirme ve İstişare Toplantılarının sonuncusu Mersin’de gerçekleştirildi
Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Bilgilendirme ve İstişare Toplantılarının sonuncusu Mersin’de gerçekleştirildi

19 Nisan 2024

İklim değişikliği ile mücadele kapsamında ülkemiz sanayicisinin Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) konuları temelinde farkındalığının ve kapasitesinin arttırılması amacıyla 17 Nisan 2024 tarihinde Mersin’de düzenlenen bilgilendirme toplantısına Mersin Ticaret ve Sanayi Odası üye ve temsilcileri, Mersin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü çalışan ve idarecileri, Mersin’deki üniversitelerden akademisyenler ve Mersin Büyükşehir Belediyesi yetkilileri başta olmak üzere 100 den fazla temsilci katılım sağladı.

Toplantının ilk bölümü İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Orhan SOLAK ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Zeynel AYDEMİR’in açılış konuşmaları ile başlamış ve toplantı panel şeklinde 2 oturumu olarak gerçekleştirilmiştir.

Toplantının birinci oturumunda İklim Değişikliği Başkanlığı Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Dairesi Başkanı Volkan POLAT moderasyonunda Ticaret Bakanlığı çalışanlarından Ticaret Uzmanı Özge ÖKTEM , İklim Değişikliği Başkanlığı Karbon Fiyatlandırma Dairesi Başkanlığı çalışanlarından İklim Değişikliği Uzmanı Okan UĞURLU ve Türk Standartları Enstitüsü Çevresel Gözetim ve Doğrulama Müdürü Mehmet ERGÜN’ün panelist olarak katıldığı “Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Paneli” gerçekleştirilmiştir. Panelde “Ülkemiz Sera Gazı Emisyonları İzleme, Raporlama ve Doğrulama Sistemi”, “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması”, “ETS ve SKDM İlişkisi” “Karbon Ayak İzi Hesaplama Standartları” konularında bilgilendirme sunumları yapılmış ve panel sonunda katılımcılardan gelen sorular cevaplandırılmıştır.

Toplantının ikinci oturumunda ise İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Orhan SOLAK moderasyonunda Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A. Ş.  Genel Müdür Yardımcısı Seçil YILDIZ, ÇŞİDB Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü çalışanı Kimya Mühendisi Meryem ARSLAN, İklim Değişikliği Başkanlığı İklim Finansmanı ve Teşvikler Dairesi Başkanlığı çalışanı Uzman Hakan ACAR’ın panelist olarak katıldığı “Sanayide Yeşil Dönüşüm, Finans Araçları ve Taksonomi Paneli” gerçekleştirilmiştir. Panelde ‘Ulusal Yeşil Taksonomi”, “Sanayide Yeşil Dönüşüm” ve “Yeşil Dönüşüm Finansmanı” konularında bilgilendirme sunumları yapılmış ve katılımcılardan gelen sorular cevaplandırılmıştır.

Toplantıda;

Avrupa Birliği Emisyon Ticaret Sistemi (AB ETS) kapsamındaki karbon fiyatlandırmasının sera gazı emisyonu yüksek, enerji-yoğun sektörlerde maliyet artışlarına sebep olması sebebiyle firmaların üretimlerini iklim değişikliğiyle mücadele çabası AB seviyesinde olmayan ülkelere kaydırması riskine (karbon kaçağı riski) yol açacağı ve Avrupa Birliği tarafından uygulanmaya başlayacak olan SKDM’nin ETS içinde karbon kaçağı riskini önlemek üzere sağlanan ücretsiz tahsisatların yerini alacak bir mekanizma olacağı ve bunun da bazı mali yükümlülükleri beraberinde getireceği konularında bilgilendrmeler yapıldı.

Bununla birlikte; Avrupa Birliği ile Türkiye arasında özel ticari anlaşmalardan doğan hakların AB nezdinde müzakere edildiği, ülkemizin SKDM’den en az etkilenmesinin sağlanması konusunda Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda çalışmalar yapıldığı ifade edildi.

Ülkemizde yakın zamanda kurulması planlanan Emisyon Ticaret Sistemi’nin ayrıntıları ve uygulama takvimi hakkında da bilgi verilirken dünyadaki örnekler, ücretli ve ücretsiz tahsisatlar, karbon fiyatlandırması, piyasa mekanizmaları ve SKDM’nin ülkemiz ekonomisine etkisi konularında ayrıntılı bilgiler verildi.

Bununla birlikte; sera gazı emisyonlarının takibi için ülkemizde güvenilir, tesis bazlı çevrimiçi bir veri yönetim sisteminin kurulduğu ve 2015 yılından itibaren devam ettirilen bu sistem sayesinde güncel olarak yaklaşık 750 tesisin sera gazı emisyon verilerinin düzenli bir şekilde takip edilmekte olduğu belirtildi. Ayrıca "Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Hakkında Yönetmelik'' kapsamına giren tesislere ait doğrulanmış sera gazı emisyon raporlarının kalitesi, kurulacak olan “Ulusal Emisyon Ticaret Sistemi” için büyük bir önem arz ettiği ve sistemdeki verilerin daha doğru ve güvenilir olması için İklim Değişikliği Başkanlığının yaptığı çalışmalar hakkında bilgilendirmeler yapıldı.

Toplantıda uzmanlar tarafından ayrıca ETS, Karbon Ayak İzi ve SKDM arasındaki farklılıklar ve yükümlükler konula detaylı bilgiler verildi. Karbon ayak izi, ürün karbon ayak izi, yaşam döngüsü analizi konularında ilgili standartların uygulamalarına ilişkin olarak ayrıntılı bilgilendirmeler yapıldı.

Son olarak ulusal yeşil taksonomi konusunda gelinen son durum ve ülkemizin bu yönde uygulayacağı yol haritası hakkında bilgiler verilirken yakın zamanda yürürlüğe girecek olan Endüstriyel Emisyonlar Yönetmeliği ve Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi konularında ayrıntılı sunumlar yapılarak yeşil dönüşüm alanındaki potansiyel yeşil finansman ve cazip kredi imkanları konularında da uzmanlarımız tarafından bilgilendirmeler yapıldı.

Panel esnasında ve sonrasında ise katılımcılardan gelen sorular panelistler tarafından cevaplandırılarak bilgilendirme ve istişare toplantısı sona erdi.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır