Karbon Yakalama, Kullanma ve Depolama Teknolojileri Yol Haritası Çalışma Grubu İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu tarafından oluşturulan ‘Karbon Yakalama, Kullanma ve Depolama Teknolojileri’ teknoloji yol haritası çalışma grubu, ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Karbon Yakalama, Kullanma ve Depolama Teknolojileri Yol Haritası Çalışma Grubu İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
Karbon Yakalama, Kullanma ve Depolama Teknolojileri Yol Haritası Çalışma Grubu İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

20 Şubat 2025

Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu tarafından oluşturulan ‘Karbon Yakalama, Kullanma ve Depolama Teknolojileri’ teknoloji yol haritası çalışma grubu, ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Kurul Başkan vekili Prof. Dr. Hasan Mandal ve kurul üyelerinin yanı sıra 200’den fazla katılımcının yer aldığı toplantıya, İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Dr. Tuğba Dinçbaş da katıldı.

Online olarak gerçekleştirilen toplantıda Kurul Başkan vekili Prof. Dr. Mandal, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu’nun faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Küresel risk değerlendirmeleri ve çözüm odaklılığın artan gerekliliği üzerine vurgu yapılan toplantıda; iklim değişikliği ile mücadele, doğal afetler, aşırı hava olayları ve biyoçeşitliliğin kaybı gibi konuların kritik öneme sahip olduğu belirtildi.

Toplantıda ayrıca, "Çığır Açıcı Stratejik Yaklaşım" ile Ar-Ge ve yenilik tabanlı sosyo-ekonomik faydayı önceliklendirmeye, kısa vadeli çözümler yerine, teknolojik dönüşüm alanlarını tespit ederek orta ve uzun vadeli millî teknoloji politika önerileri oluşturmanın önemi vurgulandı.

Net Sıfır Emisyon Hedefi doğrultusunda çığır açıcı teknoloji alanlarının belirlenmesi ve ulusal düzeyde eşgüdüm sağlanmasının gerekliliği tartışıldı. Karbon nötrlük hedefleri doğrultusunda çeşitli ülkelerin belirlediği yıllar üzerine de bilgi paylaşılırken, Avrupa Birliği’nin 2050, Çin’in 2060 ve Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda Ar-Ge ve teknoloji politikalarının şekillendirilmesi gerektiği vurgulandı. Bu kapsamda, uluslararası en iyi uygulamaların değerlendirilmesi ve Türkiye'nin stratejilerinin bu doğrultuda şekillendirilmesi gerektiği ifade edildi.

Diğer taraftan toplantıda İklim Değişikliği Başkanlığının üye olarak katkı sağladığı “Tuzlu Su Arıtımı ve Kullanılmış Sulardan Su Geri Kazanımı Grubu” daha önce gerçekleştirilen kritik teknoloji alanlarına dair politika raporları hakkında bilgi verildi. İklim Değişikliği Başkanlığı, önümüzdeki aylarda tamamlanması planlanan Karbon Yakalama, Kullanma ve Depolama Teknolojileri Yol Haritası Çalışma Grubu’nda yer alarak sürece bilgi ve deneyimiyle katkı sunmaya devam edecek.

Türkiye’nin Ulusal Katkı Beyanının (NDC) uygulama aracı olan 2024-2030 İklim Değişikliği Azaltım Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında enerji sektöründe karbon yakalama, kullanma ve depolama (KYKD) teknolojilerinin uygulanması; engellenemeyen sera gazı emisyonlarının azaltılması için kritik bir strateji olarak öne çıkmaktadır. Bu doğrultuda, elektrik üretiminde karbon yoğunluğunu azaltmaya yönelik düşük karbonlu üretim teknolojilerinin yaygınlaştırılması hedeflenirken, KYKD teknolojilerinin bu sürece entegrasyonu için bir yol haritası oluşturulması İklim Değişikliği Başkanlığı stratejisi olarak yer almaktadır.

Ayrıca Türkiye’nin Uzun Dönemli İklim Stratejisinde, Karbon Yakalama, Kullanma ve Depolama konusu imalat sanayii sektörü ve teknoloji geliştirme başlıkları altında strateji olarak belirlendi. Özellikle çimento ve çelik sektörlerinde emisyon azaltımının en etkin yollarından biri olarak değerlendirilen KYKD, teknolojik gelişmelere bağlı olarak uygulanabilir sektörlerde devreye alınacak. KYKD'nin 2040’lardan itibaren özellikle çimento sektöründe yaygınlaştırılmasıyla emisyonların önemli ölçüde azaltılması beklenmekte.

Diğer taraftan Başkanlık tarafından, Avrupa Birliği Karbon Yakalama ve Depolama (CCS) Direktif (2009/31/EC)’nin uyumlaştırılması amacıyla IPA III kapsamında “Karbon Tutma ve Depolama (CCS) Mevzuat Altyapısının Geliştirilmesi Projesi” hazırlık çalışmaları devam etmektedir.

Bu mevzuat AB Müzakere süreçlerindeki 27. Çevre Faslı altında yer almakta ve ayrıca 2016 yılında tüm kurumlarımızın onayı ile yayımlanan Avrupa Birliği Çevre Entegre Uyum Stratejisi’ne göre de mevzuatın uyumlaştırılması sorumluluğu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında bulunmaktadır.

2053 Net Sıfır Emisyon Hedefine ulaşmak için atılacak adımların detaylandırılacağı bu toplantılar, karbon yakalama ve depolama teknolojileri konusunda kritik stratejilerin belirlenmesine öncülük edecek.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır