IPCC’nin 7. Değerlendirme Döngüsü’nde hazırlanacak olan İklim Değişikliği ve Şehirler Özel Raporu’nun 16-19 Nisan 2024 tarihlerinde Letonya’da yapılacak olan Kapsam Belirleme Toplantısı’na yönelik hazırlık çalıştayı yapıldı.
29 Mart 2024
Açılış konuşmalarını Başkanımız Prof. Dr. Halil HASAR’ın yaptığı toplantı 27 Mart’ta gerçekleştirildi. Prof. Dr. Halil Hasar konuşmasında; ülkemizin içinde bulunduğu Akdeniz Havzası dolayısıyla iklim değişikliğine karşı daha kırılgan olduğunu, Karadeniz bölgesindeki taşkın ve seller, Akdeniz bölgesindeki orman yangınları ile İç ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizdeki kuraklıktan bahsederek ülkemizin karşı karşıya olduğu tehlikelere vurgu yaptı.
Ayrıca ülkemizi de etkileyen Daniel fırtınası nedeniyle 1 ayda düşmesi beklenen yağışların bir günde gerçekleştiği ve bunun neticesinde Kırklareli ve İstanbul illerimizde yaşanan sellerin ciddi kayıp ve zarara neden olduğundan bahsetti. Dünya Meteoroloji Örgütü’nün “2023 Küresel İklim Durumu” raporunda belirttiği küresel sıcaklığın sanayi öncesi döneme göre 1,45 °C arttığını bunun sonucunda 174 yıllık gözlem verilerinde 2023 yılının kaydedilen en sıcak yıl olduğunu da vurguladı.
IPCC’nin 7. Değerlendirme Döngüsü’nde hazırlanacak olan İklim Değişikliği ve Şehirler Özel Raporu’nun 16-19 Nisan 2024 tarihlerinde Letonya’da yapılacak olan Kapsam Belirleme Toplantısı’nda, ülkemizi Sayın Prof. Dr. Osman BALABAN temsil edecektir. Bu kapsamda yapılan hazırlık çalıştayı ve sonraki süreçler için IPCC’den gelen çağrıyı tüm üniversite rektörlükleri ile paylaşan Prof. Dr. Halil Hasar, söz konusu sürece katkı verebilecek değerli akademisyenlerin bilgi birikimlerinin öneminden bahsetti.
Toplantıda IPCC büro üyesi Doç. Dr. Şiir KILKIŞ, “İklim Değişikliği ile Mücadele Edilmesinde Kentsel Sistemlere Odaklı Temel Bulgular ve İlerisi” konusunda sunum yaptı. Sunumda birbiriyle bağlantılı ve çok sektörlü çözümlerin iklim değişikliği ile mücadelede kilit unsurlar olduğundan bahsederek kentsel sistemlerde iklim değişikliği ile mücadelenin önemine vurgu yaptı.
Ardından Başkan Yardımcımız Orhan SOLAK moderatörlüğünde saygıdeğer akademisyenlerimiz ile iklim değişikliğinin bilimsel temeli ve kentler üzerindeki etkileri ile araştırmalarda karşılaşılan boşluklar ve analizlere yönelik veri ihtiyacı kapsamlarında belirlenen sorular doğrultusunda fikir alışverişi gerçekleştirildi.