İklim Kulübü’nün ilk üyeler toplantısına katılım sağlandı

Türkiye’nin de dahil olduğu İklim Kulübü’nün ilk üyeler toplantısı 23 Nisan 2024 tarihinde Almanya, Berlin’de gerçekleştirildi.

İklim Kulübü’nün ilk üyeler toplantısına katılım sağlandı
İklim Kulübü’nün ilk üyeler toplantısına katılım sağlandı
İklim Kulübü’nün ilk üyeler toplantısına katılım sağlandı

14 Mayıs 2024

2023 yılında Birleşik Arap Emirliklerinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin 28. Taraflar Konferansı (COP28)’de başlatılan ve şu anda 38 üye ülkeden oluşan İklim Kulübü, iklim eyleminin hızlandırılması ve sanayinin karbonsuzlaştırılması konularında uluslararası iş birliğini geliştirmeyi hedefleyen bir hükûmetler arası forum olarak başlatıldı.

Almanya ve Şili tarafından başkanlık edilen toplantıya İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Sayın Dr. Tuğba DİNÇBAŞ ve İklim Müzakereleri ve Uluslararası Politikalar Daire Başkanlığından Mühendis Cihad Ayberk DÖNER katılım sağladı.

Toplantıya Türkiye’nin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, Kolombiya, Endonezya Birleşik Krallık ve İsviçre gibi üye ülkelerden temsilcileri ve OECD ve IEA gibi uluslararası kuruluşların yetkilileri katıldı.

Toplantının ilk bölümünde, İklim Kulübü’nün COP29’da yapmayı planladığı üst düzey toplantılar, gelecekte oluşturulacak yönlendirme kurulu ve kalıcı sekretaryanın yapısı gibi kulübün işleyişiyle ilgili işler ile birlikte çelik ve çimento sektörü için standartların ve tanımların ortaklaştırılması konulu teknik toplantıların sonuçları ve endüstri dönüşümü için düşük emisyonlu ürün pazarının geliştirilmesi konulu analizleri görüşüldü.

Öğleden sonra gerçekleşen ikinci bölümde ise uluslararası iş birliğine odaklanan sanayinin karbonsuzlaştırılmasına yönelik kamu finansmanı ve teknik yardım programları, finansman araçlarını ve özel sermayeyi harekete geçirmeye yönelik koşullar ve İklim Kulübü altında kurulması planlanan Küresel (Proje-Fon) Eşleştirme Platformu konuları görüşüldü.

Toplantı, azaltım politikalarından kaynaklanan karbon kaçağı ve azaltım çabalarına yönelik diğer risklerin nedenleri üzerine gerçekleştirilen stratejik diyalog ile sona erdi.

Türkiye gelecek dönemde sanayi sektöründeki küresel dönüşümü ve gelişmeleri takip etmek ve sanayinin karbonsuzlaştırılması sürecinde uluslararası işbirliği sağlamak amacıyla İklim Kulübü’nün bir üyesi olarak üye ülkelerle ortak çalışmalarına devam etmeyi amaçlamaktadır.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır