15’inci Petersberg İklim Diyalogları’na katılım sağlandı

2010 yılında Federal Şansölye Angela Merkel'in girişimiyle başlatılan Petersberg İklim Diyalogları’nın 15’incisi, 25-26 Nisan 2024 tarihleri arasında Almanya, Berlin gerçekleştirildi.

15’inci Petersberg İklim Diyalogları’na katılım sağlandı
15’inci Petersberg İklim Diyalogları’na katılım sağlandı
15’inci Petersberg İklim Diyalogları’na katılım sağlandı

13 Mayıs 2024

Alman Federal Dışişleri Bakanlığı ve Azerbaycan’ın ev sahipliği yaptığı toplantı, 11-22 Kasım 2024 tarihleri arasında Bakü’de gerçekleştirilecek olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin 29. Taraflar Konferansı (COP29) öncesinde Bakanlar seviyesindeki diyaloglar vasıtasıyla Konferansın çözümü zor konularında tarafların yakınlaşmasını amaçlıyor.

Ülkemiz Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı ve İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Sayın Fatma VARANK, İklim Değişikliği Başkanı Sayın Prof. Dr. Halil HASAR ve Başkan Yardımcısı Sayın Dr. Tuğba DİNÇBAŞ ve beraberindeki heyet ile temsil edildi. Toplantının iki ana teması iklim finansmanı ve daha azimli ulusal katkı beyanları (Nationally Determined Contributions) oldu.

Toplantıya Türkiye’nin yanı sıra başta Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Norveç, Avrupa Birliği, Şili, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Uganda olmak üzere farklı müzakere grupları ve bölgeden yaklaşık 40 ülkenin Bakan seviyesindeki temsilcileri ve uluslararası kuruluşların yetkilileri katıldı.

Toplantının ilk gününde Bakanlar, iklim finansmanı mimarisinin nasıl güçlendirileceği ve daha azimli ulusal katkı beyanları için aşılması gereken zorluklar üzerine odaklanırken, toplantının ikinci gününe Alman Şansölyesi Olaf SCHOLZ ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham ALİYEV de açılış konuşmaları ile katıldı.

Ülkemiz özellikle Paris Anlaşması’nın uzun dönem hedefi olan 1,5 derece küresel sıcaklık artışı sınırının aşılmaması için gerekli desteklerin sağlanması ve uygulamalara yönelik somut adımların atılması konusundaki istekliliğini ve kararlılığını vurgularken özellikle COP29’un ana gündemi olacak olan iklim finansmanının yanında 1,5 derece için yeşil dönüşüm ve sanayinin karbonsuzlaştırılması konularına verdiği önemin altını çizdi.

Ülkemiz ayrıca, gelecek dönemde ülkelerin iklim eyleminin temelini oluşturan ulusal katkı beyanlarının azimli olmasının yanında gerçekçi, birbirleri ile uyumlu ve uygulamaya yönelik olmasının gerekliliğine vurgu yaparken; bu beyanların ülkelerin uzun vadeli planları ile uyumlu şekilde tasarlanması ve planların uygulanması için gerekli finansman kaynaklarının ve yatırımların hayata geçirilmesi gerekliliğini de ifade etti.

Türkiye, Azerbaycan başkanlığında yürütülecek olan COP29’un başarısı için kararlılığını ve tam desteğini de taahhüt ederken, iklim değişikliğinde kritik eşik olarak kabul edilen 1.5 santigrat derecenin erişilebilir kılınması için Birleşik Arap Emirlikleri, Azerbaycan ve Brezilya’nın birlikte kurdukları Görev 1.5 Derece Troykası’nın başarısı için de desteklerini sundu.

Heyetimiz, COP29 Başkanı Sayın Muhtar Babayev ve Brezilya Çevre ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Marina Silva ile de temaslar gerçekleştirdi. 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır