“İklim Değişikliği Politikalarında Kadının Güçlendirilmesi Paneli” Birleşik Krallık'ın Ankara Büyükelçiliği'nde gerçekleştirildi

11 Mart 2024 tarihinde Birleşik Krallık Ankara Büyükelçiliği'nde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü özelinde “İklim Değişikliği Politikalarında Kadının Güçlendirilmesi Paneli” düzenledi.

“İklim Değişikliği Politikalarında Kadının Güçlendirilmesi Paneli” İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği'nde gerçekleştirildi
“İklim Değişikliği Politikalarında Kadının Güçlendirilmesi Paneli” İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği'nde gerçekleştirildi
“İklim Değişikliği Politikalarında Kadının Güçlendirilmesi Paneli” İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği'nde gerçekleştirildi

20 Mart 2024

 

Ev sahipliğini Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi Yardımcısı Wendy Wyver yaptı. İklim Değişikliği Başkanlığı Başkan Yardımcısı Dr. Tuğba Dinçbaş ve UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton'ın katıldığı panelde kadınların iklim değişikliği sürecindeki rolü ele alındı.

Büyükelçi Yardımcısı Wyver, Türkiye ve Birleşik Krallık'ın diğer birçok alanda olduğu gibi iklim değişikliği konusunda da köklü ve güçlü ortaklığı olmasından gurur duyduğunu dile getirerek, “Türkiye'de Birleşik Krallık temsilcisi olarak Türkiye'nin kendi politika öncelikleri doğrultusunda iklim değişikliği üzerine ve iklim değişikliğiyle mücadeleye odaklanan çeşitli projeler uygulamaktayız." dedi.

Panelde yaptığı konuşmada iklim değişikliği kapsamında en çok kadınların ve çocukların etkilendiğine dikkat çeken Başkan Yardımcısı Dr. Tuğba Dinçbaş, kadınların bu nedenle tüm süreçlerde etkin bir şekilde rol alması gerektiğini vurguladı. Dinçbaş, kadınların iklim politikalarında yer alması konusunda yürüttükleri çalışmaları da örneklendirerek, “Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin liderliğini yaptığı Sıfır Atık Girişimi, çevre ve iklim konularında kadınların en üst düzeyde ne kadar önemli ve etkili bir yere sahip olduğunu gösteriyor. " ifadelerini kullandı.

İklim değişikliğinin küresel bir sorun olduğuna, bu yüzden de çözümün küresel olması gerektiğine işaret eden Dinçbaş, "Kadınların kapsayıcı bakış açısı, gezegenimize ve canlılıra şefkatli ve koruyucu yaklaşımı iklim kriziyle baş etmemizde en gerekli ve faydalı yaklaşım olabilir. Biz, kadınları sürece mümkün olduğu kadar dahil etmeyi ve etkin bir şekilde onlarla çalışmayı hedefliyoruz." değerlendirmesini yaptı.

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile çok yakın çalıştıklarını ifade ederek iklim değişikliğinin en çok etkilediği gruplardan birinin kadınlar olduğunu vurguladı. Ayrıca dünyanın her yerinde kadının güç ve yetkiye erişiminin önemine değindi. Vinton, "Kadının iklim değişikliği sorununa çözüm getirecek bir faktör olduğunu" ifade etti.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır