-
19 Aralik 2024
İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar ‘İklim Dayanıklılığı Uyum Stratejileri ve Önlemler Sempozyumu’na katıldı.
Bartın Üniversitesinin düzenlediği sempozyumda, ‘Küresel İklim Değişikliği’, ‘Sürdürülebilir Çevrelere yönelik İklim Uyumlu Çözümler’, ‘İklim Değişikliğinin Biyoçeşitlilik Üzerine Etkileri’, ‘İklim Değişikliğine Uyum’, ‘İklim Politikaları Üzerinde Yerel Yönetimlerin Rolü’ gibi konular başlıklar halinde masaya yatırıldı.
Sempozyumun açış konuşmasını yapan İklim Değişikliği Başkanı Hasar, iklim değişikliğinin sebep olduğu aşırı hava olayları, kuraklıklar, seller ve biyoçeşitliliğin kaybı gibi tehditlerin artık uzak bir geleceğin senaryoları değil, bugünün gerçekleri olduğunun altını çizdi.
İklim değişikliğinin çeşitli boyutlarının etraflıca ele alındığı sempozyumda konuşan Başkan Hasar, iklim değişikliğinin yalnızca çevresel bir sorun değil, ekonomiden sosyal düzene, küresel istikrardan insan güvenliğine kadar pek çok alanda etkisini hissettiren kapsamlı bir kriz olduğuna değindi.
İklim değişikliğinin, insanoğlunun son yıllarda karşı karşıya olduğu en önemli küresel sorunlardan biri olduğunu kaydeden Başkan Hasar’ın konuşmasından bazı satırbaşları şöyle;
“İklim değişikliği, insanoğlunun son yıllarda karşı karşıya olduğu en önemli küresel sorunlardan biridir…”
İklim değişikliği, insanoğlunun son yıllarda karşı karşıya olduğu en önemli küresel sorunlardan biridir. Dünya Meteoroloji Örgütü’nün son raporları; dünyamızın 1,45 derece, Akdeniz Havzası’nın da 1,5 dereceden fazla ısındığını ortaya koymaktadır. İklim değişikliği hem nedenleri hem de sonuçlarıyla küresel bir problem olmakla birlikte, ülkemizin de içinde yer aldığı Akdeniz Havzası, iklim değişikliğinin etkilerini her geçen gün derinden hissetmektedir.
“Dünya, iklim krizinin artan ve ağırlaşan etkileriyle her geçen gün daha da yüzleşiyor…”
Dünya, iklim krizinin artan ve ağırlaşan etkileriyle her geçen gün daha da yüzleşiyor. Kuraklıklar, seller ve biyoçeşitliliğin kaybı gibi tehditler, artık uzak bir geleceğin senaryoları değil, bugünün gerçekleridir. Bilinmelidir ki, iklim değişikliği yalnızca çevresel bir sorun değil, ekonomiden sosyal düzene, küresel istikrardan insan güvenliğine kadar pek çok alanda etkisini hissettiren kapsamlı bir krizdir.
Ülkemizde ve dünyada yaşanan bu felaketler iklim değişikliği ile mücadelede ciddi, kararlı ve hassas politikalar gerektirmektedir. Sürdürülebilir bir gelecek planlamak için iklim değişikliği ile mücadeleyi gündemimizin ön sıralarında tutmamız gerekir. İklim değişikliğine uyum çalışmalarına yerelde de önem vermemiz önemlidir.
İklim Değişikliği Başkanlığı olarak, ‘Uyum Eylem Planımız’ kapsamında 11 sektör belirledik. Bu 11 sektör; kent su kaynakları, tarım, balıkçılık ve hayvancılık, biyolojik çeşitlilik ve ekosistem hizmetleri, halk sağlığı, enerji, sanayi, ulaşım ve iletişim, turizm ve kültürel miras, sosyal kalkınma, afet ve risk yönetimidir. Ayrıca, Başkanlık olarak iklim değişikliği politikalarının güçlü bir zeminde uygulanmasını sağlamak üzere bir iklim kanunu taslağını hazırladık
“İklim Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle Yerel İklim Değişikliği Eylem Planları, 81 ilde yerel paydaşlarla birlikte hazırlanması zorunlu hale gelecek…”
İklim Değişikliği Başkanlığının yürüttüğü ‘İklim Değişikliğine Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesi’ hibe programı kapsamında; iklim değişikliği ile mücadele çalışmaları için yerel yönetimlere, üniversitelere ve sivil toplum kuruluşlarına hibe destekleri sağlandı. İklim Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle Yerel İklim Değişikliği Eylem Planları (YİDEP), 81 il bütününde ve tüm yerel paydaşlarla birlikte hazırlanması zorunlu hale gelecek. YİDEP'lerin hazırlanması, uygulanması ve izlenmesi için bir düzenleyici çerçeve sunmak üzere bir yönetmelik taslağı hazırlıyoruz.
Bartın Üniversitesinin ev sahipliğinde günübirlik düzenlenen sempozyuma, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Prof. Dr. Kasım Yenigün, alanında uzman akademisyenler, ilgili kuruluş yöneticileri ve çok sayıda davetli katıldı.