24. Ozon Paneli İstanbul’da düzenlendi…

-

24. Ozon Paneli İstanbul’da düzenlendi…
24. Ozon Paneli İstanbul’da düzenlendi…
24. Ozon Paneli İstanbul’da düzenlendi…
24. Ozon Paneli İstanbul’da düzenlendi…
24. Ozon Paneli İstanbul’da düzenlendi…

20 Aralik 2024

İklim Değişikliği Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) iş birliğiyle İstanbul’da ‘Ozon Paneli’ düzenlendi.

Soğutma-iklimlendirme, ısı pompası, yangından korunma ve elektrikli şalt sektörünün bilgilendirilmesi ve sektörün bir araya gelerek istişarelerde bulunması amacıyla düzenlenen panelde, ‘Soğutucu gazların yaşam döngüsü yönetimi aracılığıyla doğrudan emisyonların azaltımı’, ‘Enerji verimliliğinin artırılması yoluyla dolaylı emisyon azaltımı’ konuları ele alındı.

Ülkemizin 1991 yılında taraf olduğu ‘Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair Montreal Protokolü’ ile ilgili ulusal ve uluslararası çalışmaları koordine eden İklim Değişikliği Başkanlığını temsilen Panele katılan Başkan Yardımcısı Mehrali Ecer, açış konuşmasında; ‘İklim değişikliği ile mücadelede, kararlılığımızın en önemli göstergesi elbette Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefimizdir” dedi.

İklim değişikliği kaynaklı sorunlara değinen Başkan Yardımcısı Ecer, “İklim değişikliğine bağlı olarak küresel ortalama sıcaklıklar her yıl yeni rekorlar kırmakta; seller, dolu felaketleri, fırtınalar, kuraklık, uzun süreli orman yangınları gibi afetler artık daha sık yaşanmaktadır. Hepimizin, bu felaketlerin, tüm canlılar için çok büyük bir tehdit oluşturduğunun bilincinde olduğunu düşünüyorum. İklim değişikliğinin sosyal ve ekonomik boyutları da göz ardı edilemeyecek ölçüdedir.” şeklinde konuştu.

İklim değişikliği üzerine yapılan bilimsel çalışmalara da değinen Başkan Yardımcısı Ecer, “Bilimsel çalışmalar iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini orta ve uzun vadede dramatik biçimde artacağını, önlem alınmadığı takdirde dünyamızın ve gelecek nesillerin tehdit altında olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Bu kapsamda İklim değişikliği ile mücadelede, kararlılığımızın en önemli göstergesi elbette Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefimizdir.” dedi.

Gün boyu süren panelde, ‘Sızıntı Önleme’, ‘Geri Kazanım’, ‘Geri Dönüşüm’, ‘Islah (RRR) ve Bertaraf Yöntemleri’, ‘Finans Mekanizması’ (MLF – Çok Taraflı Fon), ‘Enerji Verimli Teknolojiler ve Politika Araçları’ (MEPS ve Etiketleme), ‘İklim Değişikliği ve Kadının Ekonomideki Yeri’, ‘Soğutucu Gazların Yaşam Döngüsü Yönetiminde Finansman Mekanizmaları’,’Hidroflorokarbon Kaynaklı Emisyonların Yönetimi’ konuları, alanının uzmanları tarafından etraflıca konuşuldu.

Panele, Başkan Yardımcısı Ecer’in yanı sıra Birleşmiş    Milletler    Sınai    Kalkınma    Teşkilatı    (UNIDO) Türkiye Temsilcisi Süleyman Yılmaz, İklim Değişikliği Başkanlığındn yöneticiler, UNIDO ve İklim Değişikliği Başkanlığı uzmanları ve alanında uzman akademisyenler katıldı.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır