Dört Pilot Şehrin Yerel Uyum Stratejisi ve Eylem Planları Hazırlanıyor
16 Haziran 2022
Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadelesi kapsamında şehirlerin iklim dirençli hale getirilmesi için 4 pilot ilin yerel uyum stratejisi ve eylem planı hazırlanıyor. 2019 yılının Ekim ayında hayata geçirilen ve kent, tarım, hayvancılık ve balıkçılık, sosyal kalkınma, enerji, sanayi, ulaşım ve iletişim, turizm ve kültürel miras, halk sağlığı, afet risk yönetimi, biyoçeşitlilik ve ekosistem hizmetleri ile su kaynakları yönetimi alanlarını kapsayan "Türkiye’nin İklim Değişikliğine Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi" projesi gelecek yıl Ekim ayında tamamlanacak.
Türkiye'de iklim tehlikeleri ve bunların etkilerine karşılık şehir ölçeğinde iklim değişikliğine uyumun güçlendirilmesi için seçilen 4 pilot ilde çalışmalar başlatıldı. İklim dirençli şehirler oluşturmak üzere kent, tarım, hayvancılık ve balıkçılık, sosyal kalkınma, enerji, sanayi, ulaşım ve iletişim, turizm ve kültürel miras, halk sağlığı, afet risk yönetimi, biyo çeşitlilik ve ekosistem hizmetleri ile su kaynakları yönetimi alanlarını kapsayan "Türkiye’nin İklim Değişikliğine Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi" projesi 2019 yılının Ekim ayında hayata geçirildi. Projede özellikle sektör ve kent ölçeğinde iklim değişikliğine uyumun güçlendirilmesi yoluyla toplumsal direncin arttırılması planlanıyor.
2019 yılında başlatılan ve 2023 yılına kadar sürecek olan "Türkiye'de İklim Değişikliğine Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi" projesi kapsamında iklim değişikliğiyle ilgili gelecekte yaşanabilecek sorunlara bugünden önlem alınması, özellikle sektör ve kent ölçeğinde iklim değişikliğine uyumun güçlendirilmesi yoluyla toplumsal direncin arttırılması hedefleniyor. Yararlanıcı kurumunun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yürütücü kuruluşun Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı olduğu proje, IPA-2 dönemi Çevre ve İklim Eylemi Sektör Operasyonel Programı kapsamında Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti ortaklığında finanse ediliyor.
Projenin hedef kitlesi içerisinde kamu kurumları, yerel yönetimler ve belediyeler, bölge ve il müdürlükleri, bölgesel kalkınma ajansları, odalar, birlikler, meslek ve iş örgütleri, üniversiteler, araştırma enstitüleri ve sivil toplum kuruluşları bulunuyor. Projeyle; ulusal ölçekte iklim değişikliğine uyum politikaları için daha iyi karar verme araçları, kentsel uyum planlama çözümleri, iklim değişikliğine uyum için kapasite geliştirme ve ağ oluşturma faaliyetleri, iklim değişikliğine uyum eylemini uygulamak için bir uyum hibe programı çerçevesinde Türkiye’de iklim değişikline uyumun güçlendirilmesi hedefleniyor. Ayrıca proje "şehirler için uyum" bileşeni kapsamında seçilen dört pilot şehir dışında ulusal ölçekte iklim değişikliğine uyum için karar alma araçları geliştirilmesini hedefley
en bileşeniyle de tüm şehirleri kapsıyor.
- İklime dayanıklı sürdürülebilir kalkınma yolunda "Ulusal İklim Değişikliğine Uyum Stratejisi ve Eylem Planı"nın güncellenmesi çalışmaları devam ediyor
Proje kapsamında 2022 yılında tamamlanması planlanan "Ulusal İklim Değişikliğine Uyum Stratejisi ve Eylem Planı"nın güncellenmesi çalışmaları devam ediyor. Bu doğrultuda ulusal ölçekte izleme ve değerlendirme sistemi oluşturulması, finansman stratejisi ve sektörel uygulama kılavuzları hazırlanması planlanıyor. Ayrıca sektörlere yönelik iklim projeksiyonları, etkilenebilirlik ve risk analizleri yapılarak sektörel iklim etkilenebilirliği değerlendirmeleri, uyuma yönelik mali ihtiyaçlarının belirlenmesi çalışmaları da yapılıyor. Pilot şehirlerin Yerel Uyum Stratejisi ve Eylem Planları hazırlanıyor. Eylem planları da şehirlerin iklim değişikliğinin etkilerine sosyal ve ekonomik dayanıklılığını artırıyor. ?
- Projeyle iklim değişikliğine uyum çabasında önemli bir kapasite geliştirme adımı atılıyor
Proje kapsamında Türkiye'de iklim değişikliğine uyum eyleminin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi için iklim ağları toplantıları düzenleniyor. Şehirler için iklim ağları toplantılarında, iklim değişikliğinin mevcut ve ortaya çıkabilecek etkileri hakkında bilgi alışverişinde bulunmak ve şehirleri uyum stratejilerini geliştirmede destekleyebilecek en iyi uygulamaları paylaşmak üzere paydaşları bir araya getiriyor. Ağlar, üye olan yerel yönetimlere kazanımları ve karşılaştıkları zorluklar hakkında tavsiyelerde bulunuyor. İklim değişikliğine uyum çabasında bir kapasite geliştirme adımı olarak görülen iklim ağları, doğru bilgi ve verilere ulaşmada, uyuma yönelik web tabanlı platformlar, veri ve bilgilerin tüm paydaşlar tarafından erişilebilir olmasını sağlıyor. Proje ile Türkiye'nin ilk Ulusal Uyum Platformu olan "İklim Portal"ın kurulması planlanıyor. İklim Portal ile iklim değişikliğine yönelik veri ve bilgiler tek bir platformda herkese açık erişimde hazırlanıyor.
- Planlamadan uygulamaya kadar desteklenecek hibe programları geliyor
İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı, toplumların dirençliliğini artırmayı, doğal kaynaklar ve ekosistemlerin korunmasını geliştirmeyi, etkilenebilir sosyal kesimlerin, kentlerin ve ekonomik sektörlerin uyum kapasitelerini artırmayı hedefliyor. 6 milyon 8 yüz bin avro hibe desteği ile STK’lar, belediyeler, üniversite ve araştırma kuruluşları, kar amacı gütmeyen sendika, kooperatif veya odalar, meslek örgütleri, bölge veya il müdürlükleri, il özel idareleri, valiliklerin başvurdukları projeler aracılığıyla Türkiye’de uyum eyleminin güçlendirilmesini hedefliyor. Hibe programı, uyum projelerini planlamadan uygulamaya kadar destekleyecek ve her adımda takibini sağlayacak.