Türk - Alman İklim ve Çevre Yürütme Kurulu Toplantısı Berlin’de gerçekleştirildi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı ve İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Fatma Varank, “Türkiye, 2053 Net Sıfır Emisyon hedefi doğrultusunda kararlı adımlar atmaktadır.”

Türk - Alman İklim ve Çevre Yürütme Kurulu Toplantısı Berlin’de gerçekleştirildi
Türk - Alman İklim ve Çevre Yürütme Kurulu Toplantısı Berlin’de gerçekleştirildi
Türk - Alman İklim ve Çevre Yürütme Kurulu Toplantısı Berlin’de gerçekleştirildi

15 Eylül 2024

İklim krizinin ve bunun insan kaynaklı nedenlerinin 21. yüzyılın en büyük küresel sorunu olduğunun bilinciyle Dubai’de 9 Aralık 2023 tarihinde “İklim ve Çevre Yürütme Kurulu Hakkında Mutabakat Zaptı” imzalanmıştı. Bu kapsamda Türk - Alman İklim ve Çevre Yürütme Toplantısı’nın ilki 11 Eylül tarihinde Almanya’nın Berlin kentinde gerçekleştirildi.

Ülkemizi temsilen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı ve İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Fatma Varank, İklim Değişikliği Başkanlığı Başkan Yardımcısı Dr. Tuğba Dinçbaş, İklim Değişikliği Başkanlığı bünyesinde bulunan İklim Müzakereleri ve Uluslararası Politikalar Dairesi, İklim Finansmanı ve Teşvikler Dairesi ve Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Dairesinden uzmanlar katıldı.

Almanya Federal Cumhuriyeti, Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı Parlamento Devlet Sekreteri Stefan Wenzel’in açılış konuşmasıyla başlayan Yüksek Düzeyli Oturum’da; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı ve İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Fatma Varank, Almanya Federal Çevre, Doğa Koruma, Nükleer Güvenlik ve Tüketicinin Korunması Bakanlığı Uluslararası Politikadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ilka Hırt ve Federal Dışişleri Bakanlığı’nda Enerji Diplomasisi, İklim ve Güvenlik Direktörü Marcus Hicken tarafından açılış konuşmaları yapıldı. 

Toplantı kapsamında bir konuşma gerçekleştiren Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon hedefindeki kararlığına değinerek “Türkiye olarak iklim değişikliği ile mücadele kapsamında kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, STK’lar ve özel sektör marifetiyle çok önemli adımlar atmaya devam ediyoruz. Özellikle Ülkemizin Paris Anlaşması’na taraf olmasının ardından, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan 2053 Net Sıfır Emisyon hedefini açıklamıştır. Türkiye, 2053 Net Sıfır Emisyon hedefi doğrultusunda kararlı adımlar atmaktadır.” dedi.

Üst düzey gerçekleşen oturumlarda, iklim ve biyoçeşitlilik eyleminde iş birliği öncelikleri ele alındı. Yürütme Kurulu; iş birliği, iklim eylemi, Ulusal Katkı Beyanları, Türkiye’nin dijitalleşme girişimi, modelleme altyapısı gibi konular görüşüldü. Bakan Yardımcısı Varank, Yürütme Kurulu’nun yılda bir kez üst düzeyde bir toplantı ile teknik düzeyde ise düzenli aralıklarla çevrim içi toplantılar yapılmasının iki tarafında tecrübe paylaşımı için faydalı olacağını belirtti.

Ayrıca Türkiye’nin “Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi, Raporlanması ve Doğrulanması Projesi” ve “Yeni Arayüz Projesi” paydaşlığı ele alındı.  Bakan Yardımcısı Varank, Türkiye’nin iklim eylemi çerçevesinde çok önemli ve kapsamlı projeleri yürütmeye devam ettiğini belirterek bu projelerden bazılarının Türk - Alman iş birliği çerçevesinde gerçekleştirildiğini ifade etti. Bakan Yardımcısı Varank, yeni başlayacak olan Uluslararası İklim Girişimi (IKI) kapsamındaki ‘Türkiye’nin İklim ve Biyoçeşitlilik Hedeflerinde Desteklenmesi Projesi’ ve ‘İklim Diplomasisi Projesi’yle geliştirdiğimiz iş birliğinin uzun soluklu ve verimli bir şekilde devam etmesini arzu ettiğimizi sözlerine ekledi. 

Devam eden oturumlarda COP29 müzakere süreçleri de masaya yatırıldı. İklim Kulübü, adaptasyon ve ekosistem temelli yaklaşımlar (EbA), biyoçeşitlilik, doğa temelli çözümler, ormanların restorasyonu, deniz ve kıyı doğa ekosisteminin korunması, döngüsel ekonomi, sıfır atık/atık yönetimi ve kirliliğin önlenmesi gibi önemli konular da detaylı bir şekilde ele alındı.

Kasım ayında Bakü’de düzenlenecek BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin 29. Taraflar Konferansı’nda Türkiye olarak (COP29) Uzun Dönem İklim Stratejisinin açıklanacağını belirten Bakan Yardımcısı Fatma Varank, sektörler bazında da geliştirilen strateji planları ile önemli adımların atılmaya devam ettiğini kaydetti. Bakan Yardımcısı Varank, “Ulusal Enerji Planı, Enerji Verimliliği Eylem Planı, Sanayide Düşük Karbonlu Yol Haritaları, Döngüsel Ekonomi Eylem Planı, Binalarda Dekarbonizasyon Yol Haritası, Yeşil Mutabakat Eylem Planı, Ulusal İstihdam Stratejisi, bunlara örnek olarak gösterilebilir.” dedi.

Toplantının devamında Bakan Yardımcısı Fatma Varank; İklim Eylemi, İklim Değişikliği Azaltım Stratejisi ve Eylem Planı, Uzun Dönemli Strateji, İklim Kanunu gibi başlıklarda detaylı bilgiler de verdi.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır