“Su Verimliliği Seferberliği” projesi tanıtım toplantısı düzenlendi

Türkiye’de iklim değişikliği ile mücadele için Suda Sıfır Kayıp ilkesiyle “Su Verimliliği Seferberliği” başlatılıyor.

“Su Verimliliği Seferberliği” projesi tanıtım toplantısı düzenlendi
“Su Verimliliği Seferberliği” projesi tanıtım toplantısı düzenlendi
“Su Verimliliği Seferberliği” projesi tanıtım toplantısı düzenlendi

02 Şubat 2023

Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde ve Tarım ve Orman Bakanlığının yürütücülüğünde başlatılan “Su Verimliliği Seferberliği” projesi “Suda Sıfır Kayıp” ilkesiyle ilan edildi.

Projenin tanıtım toplantısı, Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi; Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank’ın açılış konuşmaları ile  31 Ocak Salı günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirildi. Su Verimliliği Seferberliğinin çiftçiden sanayiciye, öğrenciden ev hanımına, özel sektörden tüm kamu kurum ve kuruluşlarına kadar toplumun her kesimini kapsaması planlanmaktadır. Bu doğrultuda kısa bir süre önce ülkemizin değişen iklimine uyum sağlayabilmek amacıyla "Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı Belgesi" ilan edildi.

Belgede bugün itibarıyla yüzde 33,54 olan su kayıp oranının, 2033'e kadar yüzde 25, 2040'a kadar da yüzde 10 seviyesine düşürülmesi için yürütülecek çalışmalara yer verilmiştir. Eylem Planı'yla coğrafi bilgi sistemleri, uzaktan algılama ve otomasyon kullanımı, izole alt bölgelerin oluşturulması ve kayıt dışı kullanımların kayıt altına alınması gibi tedbirler de uygulanacaktır.

Gece sulamalarıyla buharlaşmanın önüne geçilmesi; modern sulama yöntemleriyle de suyun tasarruflu kullanılması hedefleniyor

Eylem planı kapsamında havzaların su varlığına ve kuraklık şartlarına uygun olarak ürün desenleri planlanacak, iletim ve dağıtım sistemleri kapalı sistemlere dönüştürülecek ve modern sulama yöntemleri kullanılacaktır. Gece sulamaları uygulamasının yaygınlaştırılmasıyla birlikte buharlaşmanın önüne geçilirken tarımsal sulamada da verimliliğin artırılması planlamaktadır.

Bu uygulamalar sonucunda, tarımsal sulama randımanının 2030 yılına kadar yüzde 49’dan yüzde 60’a, 2050'de yüzde 65’e, 2070’te yüzde 70’e, 2100'de ise yüzde 75 seviyesine yükseltilmesi hedefleniyor.

Eylem Planı kapsamında endüstri alanında su verimliliğinin artırılması için ise yasal, idari ve teknik altyapının güçlendirileceği de vurgulandı. Kullanılmış suların geri kazanım düzeyinin artırılması için temiz üretim tekniklerinin uygulanması ve bunun sonucunda yüzde 50'ye varan oranlarda su kazanımı sağlanması da planlar dahilindedir.

Kişi başı günlük su tüketim miktarı 100 litreye düşürülecek

Bireysel su kullanımlarında farkındalığın artması için eğitim, bilinçlendirme ve farkındalık çalışmaları hızlandırılacak; suyun verimli kullanılması hedeflenerek cihaz, ekipman ve malzemelerin geliştirilmesi ve kullanımının yaygınlaştırılması sağlanacaktır. 146 litre olan kişi başı günlük ortalama su tüketim miktarının 2050 yılına kadar aşamalı olarak 100 litreye düşürülmesi hedeflenmektedir.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır