OECD’nin İklim Dirençli Gelecek İçin Altyapı raporu yayınlandı

-

02 Mayıs 2024

OECD’nin “İklim Dirençli Gelecek için Altyapı” raporu, elektrik, iletişim ve ulaşım ağlarından su ve atık arıtma sistemlerine kadar tüm sektörlerde altyapı üzerinde iklim olaylarının artan baskısını detaylandırarak fırtınalar, seller ve sıcak dalgalar gibi iklimle ilgili olayların artan sıklığı ve şiddetiyle, dünya çapındaki altyapı sistemlerinin kırılganlığını vurgulamaktadır. Aynı zamanda rapor, iklim değişikliğinin altyapı üzerindeki zorluklarını ele almak için kapsamlı ve stratejik bir eyleme acil olarak ihtiyaç olduğunu belirtmektedir.

Rapor, gelişmekte olan ülkeler, özellikle en az gelişmiş ülkeler ve Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletlerinin kaliteli altyapı inşa etmeleri için uluslararası ortaklıkların ve kalkınma bankaları tarafından kaynakların artırılmasının gerekliliğini göstermektedir. Finansal kaynak ihtiyaçlarının yanı sıra doğa tabanlı çözümlerin etkinliğine de işaret etmekte ve politika yapıcılara ve paydaşlara iklim değişikliğine daha dirençli altyapıya doğru değişimi desteklemek için önemli düşünceler ve araçlar sunmaktadır. 

Rapor, bölgesel ve yerel yönetimleri iklim değişikliğine dirençli olma konusunda en önemli aktörler olarak görmekte ve iklim değişikliğine dirençli altyapı planlamak ve sürdürmek için birçok alt ulusal yönetimin yeni finansman yaklaşımlarını benimsemesi ve iklim finansını daha iyi harekete geçirmesi için beş tavsiye vermektedir:

  1. İklim Risk Değerlendirmesi Entegrasyonu: İklim risk değerlendirmesini altyapı planlama ve karar alma süreçlerine entegre ederek, hassas bölgeleri tanımlamak ve adaptasyon önlemlerini önceliklendirmek.
  2. İklim Direncini Ana Akıma Yayma: Tasarım ve inşaattan işletme ve bakıma kadar tüm altyapı geliştirme aşamalarında iklim direnci düşüncelerini entegre etmek.
  3. İş Birliğini Güçlendirme: Hükümetler, özel sektör kuruluşları, akademi ve sivil toplum arasında bilgi, uzmanlık ve kaynak paylaşımını teşvik etmek için iş birliğini güçlendirmek.
  4. Finansal Mekanizmaları Geliştirme: İklim dirençli altyapı projeleri için kaynakları harekete geçirmek için yenilikçi finansman mekanizmaları geliştirmek.
  5. Politika Uyumunu Teşvik: Ulusal politikaları ve düzenlemeleri iklim direnci hedefleriyle uyumlu hale getirerek, sürdürülebilir altyapı gelişimi için uygun bir ortam yaratma.
Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır