Küresel Uyum Hedefi üzerine Glasgow-Şarm El-Şeyh Çalışma Programı gerçekleştirildi

Birleşmş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi tarafından uyum konusundaki küresel hedefe yönelik beşinci çalıştayı gerçekleştirildi.

Küresel Uyum Hedefi üzerine Glasgow-Şarm El-Şeyh Çalışma Programı gerçekleştirildi
Küresel Uyum Hedefi üzerine Glasgow-Şarm El-Şeyh Çalışma Programı gerçekleştirildi
Küresel Uyum Hedefi üzerine Glasgow-Şarm El-Şeyh Çalışma Programı gerçekleştirildi

30 Mart 2023

Birleşmş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) tarafından uyum konusundaki küresel hedefe yönelik Glasgow-Şarm El-Şeyh çalışma programı kapsamındaki beşinci çalıştayı Maldivler’in başkenti Male'de 20-22 Mart 2023 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Çalıştay, dönüşümsel uyum (transformative adaptation), yerli halkların bilgisi ve uyuma yönelik zihniyetleri değiştirmeye yönelik yenilikçi stratejiler hakkında tartışmak ve bilgi paylaşmak için çeşitli sektörlerden ve Başkanlığımız da dahil ülkelerden uzmanları, politika yapıcıları ve temsilcileri bir araya getirmiştir.

Dönüşümsel uyum; iklime dirençsizliğin altında yatan nedenleri sistemik düzeyde azaltmaya/uyumun önündeki engelleri kaldırmaya yönelik faaliyetler olarak adlandırılmış olup; yerleşimleri, işletmeleri, altyapıyı ve tarım arazisi dahil olmak üzere bir bölgeyi artan sel riskinden korumak için set sistemi, kentsel ortamlarda deniz seviyesinin yükselmesi ve taşkın riskini azaltmak için doğa tabanlı çözümler gibi eylemler dönüşümsel uyuma örnek olarak verilmiştir.

Çalıştayda; son dönemde yaşadığımız depreme maruz kalan bölgenin, IPCC Raporlarında iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı en savunmasız bölgelerden biri olarak kabul edilen Akdeniz Havzası'nda yer aldığı, konumu itibariyle iklim değişikliğinin neden olduğu kuraklık, sel ve aşırı hava olayları gibi afetlerden etkilenmekte olduğu, yeniden yapılanma sürecinde; sürdürülebilir ve dirençli kent tasarımı ve planlaması, akıllı şehir uygulamaları, doğa temelli çözümler, etkin su yönetimi, kent tarımı uygulamaları, sıfır atık uygulamaları, yeşil ve entegre ulaşım uygulamalarının bölgeyi daha dirençli hale getireceği ifade edildi.

Çalıştayın kapanışında “Hâlâ yapabiliyorken zamanında, etkili ve dönüşümsel uyum eylemleri almamız gerektiği, çünkü aldığımız kararların etkilerinin ve bugün atacağımız adımların, ömrümüzün çok ötesine geçeceği” vurgulandı.

Çalıştayda gerçekleştirilen oturumların çıktıları, uyum konusundaki küresel hedef için kapsamlı bir çerçevenin geliştirilmesine ve bunun küresel durum değerlendirmesi ile olan bağlantılarına katkıda bulunacaktır.  

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır