İklim Değişikliği Başkanlığı, Ozon Tabakasını İncelten Maddelere İlişkin Montreal Protokolü Tarafları Açık Uçlu Çalışma Grubu 47. Toplantısı kapanış programında söz aldı.
22 Temmuz 2025
İklim Değişikliği Başkanlığı, Ozon Tabakasını İncelten Maddelere İlişkin Montreal Protokolü Tarafları Açık Uçlu Çalışma Grubu 47. Toplantısı kapanış programında söz aldı.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) Ozon Sekretaryası tarafından Bangkok’ta düzenlenen toplantının gündem maddeleri üzerine söz alan İklim Değişikliği Başkanlığı, Filistin’in Montreal Protokolü’nün 5. Maddenin 1. Paragrafı kapsamında taraf olarak sınıflandırılması ve Çok Taraflı Fon’dan destek erişimine ulaşmasını dile getirdi.
Ozon tabakasını incelten maddelere dair Montreal Protokolü’ne taraf olan 198 ülkenin katıldığı toplantıda Türkiye’yi, İklim Değişikliği Başkanlığı adına Başkan Yardımcısı Mehrali Ecer ve Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Dairesi Başkanı Volkan Polat temsil etti.
Dört gün süren toplantının kapanışında, “Türkiye, Filistin Devleti’nin Ozon Tabakasını İncelten Maddelere İlişkin Montreal Protokolü’nün 5. Maddesi kapsamına katılımını desteklemektedir” vurgusu yapıldı.
Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Dairesi Başkanı Polat, yaptığı konuşmada Filistin’in yardımlardan faydalanması gerektiğini, Türkiye olarak, Filistin’in Ozon Tabakasını İncelten Maddelere İlişkin Montreal Protokolü’nün 5. Maddesi kapsamına katılımını desteklediklerini belirtti.
Bu kapsamda Filistin’in geride bırakılmaması gerekliliğini vurgulayan Polat, şunları söyledi;
Büyük zorluklarla karşı karşıya olan Filistin, yardımlardan büyük ölçüde fayda sağlamalı
Montreal Protokolü, en başarılı uluslararası çevre anlaşmalarından biri olarak, acil çevresel sorunların ele alınmasında küresel iş birliğinin gücünü ortaya koymaktadır. 5. Madde, gelişmekte olan ülkelere, ozon tabakasını incelten maddelerin aşamalı olarak kaldırılması sürecinde, sürdürülebilir kalkınmayı destekleyecek şekilde, kritik finansal, teknik ve kurumsal destek sağlamaktadır. Çok sayıda çevresel ve ekonomik zorlukla karşı karşıya olan Filistin Devleti, bu madde kapsamında sunulan yardımlardan büyük ölçüde fayda sağlayacaktır.
Bu durum, benzer çevresel baskılarla karşılaşan ülkeler arasında daha geniş iş birliğini, kapasite geliştirmeyi ve bilgi paylaşımını teşvik edecektir. Filistin’in katılımının desteklenmesi, ozon tabakasının korunması ve iklim değişikliğiyle mücadelede hiçbir ülkenin geride bırakılmamasını sağlamaya yönelik ortak çabamıza katkı sağlayacaktır.