“Yeşil Taksonomi, önümüzdeki 10 yıllık süreçte, özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki yıllık 1,3 trilyon dolar yatırıma yönelik iklim finans akışlarını yönlendirmede belirleyici olacaktır.”
03 Aralik 2024
İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar COP29 sonrasında TRT Haber’e Türkiye’nin Ulusal Yeşil Taksonomi Yönetmeliği Taslak çalışmalarını değerlendirdi.
İklim Değişikliği Başkanlığı’nın hazırladığı Taslak Ulusal Yeşil Taksonomi Mevzuatı ve Teknik Tarama Kriterleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Halil Hasar, “Türkiye’nin Yeşil Taksonomisi’nin hazırlanmasına yönelik çalışmalar kapsamında, ülkemizde ulusal ve uluslararası alanda iklim ve diğer sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle uyumlu ekonomik faaliyetlerin desteklenmesi, sürdürülebilir yatırımlara finansman akışının teşvik edilmesini hedefliyoruz.” dedi.
“Net Sıfır Emisyon hedefimize ulaşmak için bütün faaliyet alanlarında Yeşil Dönüşüm şarttır”
Türkiye’nin Ulusal Yeşil Taksonomi Yönetmeliği’nin Avrupa Birliği Yeşil Taksonomisi başta olmak üzere küresel düzeyde konuya dair ilke, standart ve kriterlerle genel olarak uyumlu olduğunu ve uluslararası fonların ülkemize yönlendirilmesi açısından anahtar role sahip olacağını belirten Prof. Dr. Halil Hasar, “Ulusal Yeşil Taksonominin yatırımcılara güven veren, özel yatırımcıları yeşile boyamadan koruyan, şirketlerin ise yatırımlarını en çok ihtiyaç duyulan alanlara yönlendirmesine destek olan bir araç olmasını hedeflemekteyiz. Yeşil Taksonomi, önümüzdeki 10 yıllık süreçte, özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki yıllık 1.3 trilyon dolar yatırıma yönelik iklim finans akışlarını yönlendirmede belirleyici olacaktır. Net Sıfır Emisyon hedefimize ulaşmak için bütün faaliyet alanlarında Yeşil Dönüşüm şarttır. Bu bilinçle çalışmalarımıza devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Hazırlanılan Taslak Ulusal Taksonomi Yönetmeliğini ve Taksonomi Teknik Tarama Kriterleri taslağını ilgili kurum ve kuruluşların görüşlerine gönderildiğini belirten Prof. Dr. Halil Hasar, “Türkiye’nin Ulusal Yeşil Taksonomi Yönetmeliğine “Taksonomiyle, ülkemizde, yeşil dönüşümü gerçekleştirebilmek için gerekli olan finansal kaynakların yeşil yatırımlar ile buluşmasını sağlamak, yeşil dönüşüm konusunda yürütülen çabaları desteklemeyi hedefliyoruz. Taksonomi konusunda Başkanlığımızın çalışmaları hızla devam ediyor. Bu çerçevede Taslak Taksonomi Yönetmeliğini ve Taslak Teknik Tarama Kriterlerini hazırladık.” dedi.