İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar, 20-21 Mayıs tarihleri arasında OECD ve UNDP’nin İstanbul Kalkınma Diyalogları kapsamında ortaklaşa düzenlediği İklim Eylemini ve İklim Finansmanını Artırmak konulu toplantıya katıldı.
20 Mayıs 2024
İklim değişikliği, Avrupa ve Orta Asya için önemli zorluklar oluşturmakta ve bölge, sel, kuraklık ve orman yangınları gibi aşırı hava olaylarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Bu sebeple sürdürülebilir çözümlere duyulan ihtiyaç hiç bu kadar büyük olmamıştı.
Bu zorluklar, ülkeleri hem ulusal hem de küresel iklim hedeflerine ulaşmak için yeşil geçiş ve karbon azaltımı gibi sürdürülebilir çözümler aramaya yönlendirmektedir. Buna karşılık, ülkeler Ulusal Katkı Beyanları’nı (NDC'ler) etkin bir şekilde uygulamak için finansal stratejiler geliştirmektedir.
Bu gelişmeler ışığında 2024 İstanbul Kalkınma Diyalogları iklim krizine karşı "İklim Eylemini ve İklim Finansmanını Artırmak" temasıyla üst düzey toplantı düzenledi. Ülkemizin desteğiyle OECD ve UNDP’nin ortaklaşa düzenlediği bu etkinlikte stratejik çerçeveleri geliştirmek ve yeşil finansmanı artırmak için istişareler düzenlendi.
İstanbul Kalkınma Diyalogları’nın Açılış Töreni’nde konuşan İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar iki önemli konunun Bakü’de gerçekleşecek olan COP29’da da konuşulması gerektiğine değindi: “Daha iddialı bir NDC döngüsü nasıl başarılır?” ve “Etkili bir iklim eylemi için finansal yapının ihtiyaç duyduğu şeyler” oldu.
İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar konuşmalarının ilk noktasında, iddialı bir NDC döngüsüne ulaşmak için azaltım ve uyum konusundaki noktaları ve çabaları aktardı. Bununla birlikte uygulama ve politika belgelerinden bazı örnekler verdi.
Prof Dr. Halil Hasar, konuşmasının ikinci kısmında ise hükümetlerin etkili iklim politikaları oluşturabilmesi için uluslararası finansal kurumlarda iklim fonlarını daha hızlı harekete geçirme gereğine değinerek gelişmiş ülkelerin şu anda daha fazla iklim fonundan yararlandığını açıkça belirtti. Sürdürülebilir bankacılık stratejik planımızı, yeşil tahvil ihracı için çerçevemizi, sürdürülebilir yatırımları yönlendirmek için ulusal yeşil sınıflandırma çalışmalarımızı ve son olarak iklim eylemini daha anlamlı hale getirmede teknoloji ve dijitalleşmenin rolünü vurguladı.