İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar, Özbekistan’da düzenlenen Uluslararası İklim Forumu’na katıldı.
07 Nisan 2025
İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar, Özbekistan’da düzenlenen Uluslararası İklim Forumu’na katıldı.
Özbekistan Ekoloji, Çevre Koruma ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “Orta Asya Küresel İklim Zorluklarıyla Karşı Karşıya: Ortak Refah için Dayanışma” temasıyla Semerkant’ta düzenlenen forumda, ‘yenilenebilir enerji’, ‘su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi’, ‘biyolojik çeşitliliğin korunması’, ‘iklim değişikliğine dirençli şehirler ve iklim değişikliği ile mücadelede gençliğin rolü’ gibi konular ele alındı.
Orta Asya ülkeleri liderleri, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, uluslararası finans kuruluşları, çevre örgütlerinin temsilcilerinin de olduğu 80'den fazla ülkeden delegasyonun katıldığı etkinlikte Türkiye’yi temsil eden İklim Değişikliği Başkanı Hasar, gençliğin iklim değişikliği ile mücadeledeki rolünün önemine dikkat çekti.
Türkiye’nin gençlerin iklim politikalarında aktif rol üstlenmesi için önemli adımlar attığını ve iklim değişikliğiyle mücadelede kırılgan grupların korunmasına politika belgelerinde yer verdiğini belirten Başkan Hasar, “Gençlerin ihtiyaçlarını yansıtan politikaların oluşturulması için sürece aktif katılımlarını sağlıyoruz” dedi.
Uluslararası İklim Forumu ile ilgili olarak sosyal medya hesabından paylaşım yapan Başkan Hasar, “Semerkant’ta düzenlenen İklim Forumu’nun gençlik oturumunda; Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadele konusundaki uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeye olan bağlılığını gösterdiğini ve bugüne kadar üstlendiği çalışmalarla küresel iklim eylemine aktif bir şekilde katkıda bulunduğunu vurguladık.” dedi.
“Bugünün çocukları ve gençleri, inşa ettiğimiz gelecekte yaşayacak olanlardır”
Gençlerin fikirlerinin dinlendiğini belirten Başkan Hasar, “Bu yuvarlak masa toplantısında önce gençlerin sesini dinledik ve sorularını aldık. Ardından, yeşil iş fırsatlarının önünü açmak ve engelleri kaldırmak için destekleyici politikalar, teşvikler ve kapasite geliştirme programlarını tartıştık. Bununla birlikte gençleri dâhil ederek nasıl verimli bir uygulama yapılabileceğini konuştuk” şeklindeki paylaşımında, Ulusal Katkı Beyanına da değinerek, “Türkiye'nin ikinci NDC'si, ilkinden daha güçlü ve kapsamlı olacak. İklim eylemleri; sağlık, eğitim ve gelecek fırsatları açısından en fazla etkilenen, en kırılgan gruplardan olan çocuklar ve gençlere destek verecek şekilde genişletilecek. Böylece kimse geride kalmayacak.” diye konuştu.