Orta Doğu Teknik Üniversitesi tarafından Ankara’da ‘Enerji Konferansı’ düzenlendi.
18 Mart 2025
Orta Doğu Teknik Üniversitesi tarafından Ankara’da ‘Enerji Konferansı’ düzenlendi.
ODTÜ Araştırma Parkı Konferans Salonunda düzenlenen konferansa İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Orhan Solak katıldı.
‘Enerji Politikaları ve Bölgesel İş birliği’, ‘Enerji Dönüşümünde Petrol ve Doğal Gazın Rolü’, ‘Sürdürülebilirlik ve Çevresel Etki’, ‘Yenilenebilir Enerji Teknolojileri’ gibi konuların başlıklar halinde konuşulduğu konferansta, enerji sektöründe inovatif çözümler de ayrıca masaya yatırıldı.
Akademi, kamu ve özel sektör temsilcilerinin bir araya geldiği, enerji alanında birçok konunun paneller halinde ele alındığı konferansta konuşan İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Solak, TBMM Genel Kurula gelmesi beklenen İklim Kanunu’nun ülkemizin iklim değişikliğiyle mücadelesi konusunda yeni bir dönemin başlangıcı olacağını belirterek, “İklim Kanunu, Türkiye’nin net sıfır emisyon ve yeşil kalkınma hedeflerine ulaşabilmesi ve Emisyon Ticaret Sistemi'ni (ETS) kurabilmesi için son derece kritik bir rol oynamaktadır. Ayrıca, kanunla birlikte iklim finansmanının yaygınlaştırılması ve çevre dostu teşviklerin de önü açılacaktır. Amacımız, iklim krizinin etkilerini en aza indirirken hem çevremizi korumak hem de Türkiye’nin rekabet gücünü artırmaktır.” dedi.
Şehirlerin ve sektörlerin iklim değişikliğine dayanıklı hale gelmesi için ulusal ve yerel eylem planları hazırlandığını belirten Başkan Yardımcısı Solak, “İklim Kanunu ile her ilde Vali başkanlığında bir ‘koordinasyon kurulu’ kurulacak ve bu kurul, şehirlerin iklim planlarını en geç 31 Aralık 2027’ye kadar şekillendirecektir. Yeşil dönüşüm ve temiz teknolojiler de teşvik edilecektir. Karbon yakalama ve hidrojen gibi çevreci projelere destek sağlanacaktır.” dedi.
Türkiye Yeşil Taksonomisi çalışmalarına da değinen Solak, “Ülkemizin yeşil dönüşüm hedeflerine ulaşmak için politika, mevzuat, strateji ve eylem planları oluşturuluyor. Bunlardan biri de Türkiye Yeşil Taksonomisi. Taksonomi, yatırımların gerçekten sürdürülebilir olup olmadığını belirleyen bir çerçeve sunuyor. Bu sayede, çevreye duyarlı projelere finansman sağlanması kolaylaşacak. Yeşil Taksonomi çalışmaları neredeyse tamamlanmış durumda. 144 farklı ekonomik faaliyeti kapsayan ve 251 nicel, 1138 nitel kriter içeren bu sistem, yatırımcıların hangi projelerin gerçekten sürdürülebilir olduğunu anlamasına yardımcı olacak. Avrupa Birliği’nden farklı olarak Türkiye, ulusal taksonomisine turizm ve tarım gibi sektörleri de ekledi” şeklinde konuştu.
Konferansa, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Dr. Rashad Mammadov, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Nevzat Şatıroğlu, alanında uzman akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.