-
13 Aralik 2023
30 Kasım – 12 Aralık 2023 tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai şehrinde gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı’ında (COP 28) Türkiye Pavilyonu çeşitli konularda yan etkinliğe ev sahipliği yapmıştır.
Bu konular arasında Türkiye’nin Orta Vadeli Programı (2024-2026)’nda yer alan ve sera gazı emisyonlarının azaltılması için önemli araçlardan bir olan ulusal Emisyon Ticaret Sistemi (ETS)’nin pilot aşamasına yönelik etkinlik 11 Aralık 2023 tarihinde Pavilyonumuzda düzenlenmiştir.
İklim Değişikliği Başkanlığı ve Uluslararası Karbon Eylemi Ortaklığı (ICAP) iş birliği ile düzenlenen, "Emisyon Ticaret Sistemi Geliştirilmesi ve Pilot Uygulaması: Yeni ETS'ler için Fırsatlar ve Zorluklar” başlıklı yan etkinliğe İklim Değişikliği Başkanlığımızdan Başkan Yardımcımız Sayın Doç. Dr. Abdulkadir BEKTAŞ, Alman Federal Ekonomi ve İklim Eylemi Bakanlığı'ndan İklim Yasası ve Emisyon Ticareti Bölüm Başkanı Dirk WIENREICH, Dünya Bankası’ndan PMI Program Yöneticisi Flavia ROSEMBUJ, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Geçiş Üzerine Avrupa Yuvarlak Masası (ERCST)’ndan Kurucu ve İcra Direktörü Andrei MARCU, Uluslararası Emisyon Ticareti Derneği'nden (IETA) Piyasa Direktörü Simon HENRY ve ICAP’den Zhibin CHEN katılım sağlamıştır.
Etkinlik, Başkan Yardımcımızın açılış konuşması ve ardından ulusal emisyon ticaret sisteminin tanıtım sunumu ile başlamıştır. Moderatörlüğü Sayın CHEN tarafından yapılan etkinlikle bir ETS kurulumunda yaşanan zorluklar, pilot dönem uygulamaları, iklim değişikliğine karşı mücadelede yeşil dönüşüme olan katkısı ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ile olan ilişkisi üzerine panelistler katkıda bulunmuştur. Etkinlik uluslararası katılımcılar tarafından ilgiyle takip edilmiş olup ETS’nin tasarımı konusunda katılımcılardan gelen sorulara cevap verilmiştir.