Başkan Yardımcısı Solak ‘Sürdürülebilir Çevre Eğitimi Kongresi’ne katıldı

-

‘Sürdürülebilir Çevre Eğitimi Kongresi’ Antalya’da düzenlendi
‘Sürdürülebilir Çevre Eğitimi Kongresi’ Antalya’da düzenlendi
‘Sürdürülebilir Çevre Eğitimi Kongresi’ Antalya’da düzenlendi
‘Sürdürülebilir Çevre Eğitimi Kongresi’ Antalya’da düzenlendi
‘Sürdürülebilir Çevre Eğitimi Kongresi’ Antalya’da düzenlendi

17 Şubat 2025

Ankara Üniversitesi, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı ve Su Enstitüsü tarafından Antalya’da ‘Sürdürülebilir Çevre Eğitimi Kongresi’ düzenlendi.

Çok sayıda paydaş kuruluşun katılımıyla gerçekleştirilen kongrede açış konuşmasını İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Orhan Solak yaptı.

İklim değişikliğinin dünyada ve ülkemizde etkilerini gösterdiğini belirten Başkan Yardımcısı Solak, Dünya Meteoroloji Örgütü verilerine göre 2024 yılının sanayi öncesi döneme kıyasla 1,55 °C daha sıcak olduğunu ve bugüne kadar kaydedilen en sıcak yıl olduğunu vurguladı.

Başkan Yardımcısı Solak konuşmasında, “2024 yılı küresel ortalama sıcaklığın sanayi öncesi dönemin 1,5 °C üzerine çıktığı ilk yıl olmuştur. Ülkemizin içinde bulunduğu Akdeniz Havzası iklim değişikliğinin etkilerinin en yoğun hissedildiği bölgeler arasında yer almaktadır. Akdeniz Havzası’nda 21. yüzyılın sonuna gelindiğinde dünya geneline kıyasla 2-3 kat daha uzun süren kuraklıkların yaşanacağı öngörülmektedir. Yapılan bilimsel çalışmalar, ülkemizin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü’nün 2070 yılına gelindiğinde tamamen kuruyabileceğini göstermektedir. Bu bağlamda Türkiye, küresel iklim değişikliğinin potansiyel etkileri açısından risk grubundaki ülkeler arasında yer almaktadır.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasına, Birleşmiş Milletler 2023 ‘Dünya Su Raporu’na göre dünya nüfusunun yüzde 40’ının su kıtlığı riski altında olduğunu ve bu oranın 2050 yılına kadar yüzde 50’ye yükselmesinin beklendiğini belirterek devam eden Başkan Yardımcısı Solak, kentleşme, nüfus artışı ve su kirliliğinin de su kıtlığını derinleştiren önemli sorunlar olduğunu ifade etti.

İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından hazırlanan 2024-2030 İklim Değişikliğine Uyum Stratejisi ve Eylem Planı ile su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir yönetimi için gerekli hedef ve eylemlerin belirlendiğini ifade eden Solak, konuşmasının sonunda, iklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki etkileri göz önüne alındığında çevre eğitiminin disiplinli ve uygulamalı bir yapıya sahip olması gerektiğini ve bu kapsamda üniversitelerin Ar-Ge ve su kalitesi izleme ve tahmin sistemleri için yapay zekâ ve büyük veri analitiği projeleri alanlarında iş birliği yapabileceklerini, TÜBİTAK, Avrupa Birliği fonları ve diğer uluslararası destek mekanizmalarıyla da akademik çalışmaların desteklenebileceğini belirtti.

İklim Değişikliği Başkanlığı yöneticileri, uzmanlar, çeşitli kurum ve kuruluşların katıldığı kongre, soru-cevap bölümünün ardından tamamlandı.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır