Başkan Yardımcısı Mehrali Ecer, “Yeşil Büyümenin Yarattığı Fırsatlar ve Başarının Yol Haritası” Panelinde Konuştu

“Yeşil Büyümenin Yarattığı Fırsatlar ve Başarının Yol Haritası” paneli Borsa İstanbul’da gerçekleştirildi.

Başkan Yardımcısı Mehrali Ecer, “Yeşil Büyümenin Yarattığı Fırsatlar ve Başarının Yol Haritası” Panelinde Konuştu
Başkan Yardımcısı Mehrali Ecer, “Yeşil Büyümenin Yarattığı Fırsatlar ve Başarının Yol Haritası” Panelinde Konuştu
Başkan Yardımcısı Mehrali Ecer, “Yeşil Büyümenin Yarattığı Fırsatlar ve Başarının Yol Haritası” Panelinde Konuştu

09 Kasım 2024

Borsa İstanbul, Entegre Raporlama Derneği Türkiye (ERTA) ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) iş birliğinde düzenlenen “Yeşil Büyümenin Yarattığı Fırsatlar ve Başarının Yol Haritası” paneli Borsa İstanbul’da gerçekleştirildi. İklim Değişikliği Başkanlığı Başkan Yardımcısı Mehrali Ecer, panelde İklim Değişikliği Başkanlığı adına bir konuşma gerçekleştirdi.

Yeşil Taksonominin başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için gerekli hususlara değinen Başkan Yardımcısı Mehrali Ecer, “İklim değişikliğinin yarattığı etkilerin ekonomik sonuçlarını ve finansal piyasalardaki istikrarsızlık riskini kritik derecede önemli görüyoruz. 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefimizin gerçekleştirilmesi tüm sektörlerde önemli bir dönüşümü ve beraberinde kapsamlı yatırımların gerçekleştirilmesini gerektiriyor. Bu nedenle finansman imkânlarına erişim ülkemizin iklim değişikliği ile mücadelede sağlayacağı katkı açısından kritik öneme sahip.” dedi.

“Türkiye Yeşil Taksonomisi’nin mevzuatını hazırlıyoruz”

Yeşil Mutabakat Eylem Planı ile ülkemizdeki yeşil finansmanın harekete geçirilmesini ve ilgili tüm politika alanlarında yeşil dönüşümün desteklenmesini hedeflediklerini ifade eden Ecer, “Bir ekonomik faaliyetin sürdürülebilir olması için taşıması gereken nitelikleri belirleyen Türkiye Yeşil Taksonomisi mevzuatını hazırlıyoruz. Türkiye Yeşil Taksonomisi’nin, yatırımcılara güven veren ve onları koruyan, şirketlerin ise yatırımlarını en çok ihtiyaç duyulan alanlara yönlendirmesini destekleyecek bir araç olmasını hedefliyoruz.” dedi.

COP29’un ana gündem maddesi: Yeni Toplu Sayısallaştırılmış Hedef

COP29’un ana gündem maddesi olan iklim finansmanı hakkında görüşlerini paylaşan Ecer, “COP29’un ana gündem maddesi yeni uzun dönemli iklim finansmanı hedefi olan ‘Yeni Toplu Sayısallaştırılmış Hedef’ yani NCQG’dir. NCQG kararı ile 2025 sonrasındaki dönemde gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere sağlayacağı toplam finansman tutarı belirlenecek. Bildiğiniz üzere önceki karar, yıllık 100 milyar ABD dolarıydı ve OECD verilerine göre, bu tutara ancak 2022 yılında ulaşılabildi. Yeni tutarın tüm gelişmekte olan ülkelerin iklim finansmanı ihtiyacına göre şekillenmesi ve bu sürece olan güvenin yeniden tesis edilmesi bizim birinci önceliğimiz.” ifadelerinde bulundu.

“Uzun Dönemli İklim Stratejimizi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum COP29’da duyuracak”

Türkiye'nin 2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma hedefleri doğrultusunda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Ecer, “COP29 kapsamında ülkemiz iklim hedeflerine ulaşma yolunda hem ulusal hem de uluslararası arenada yoğun ve kapsamlı bir süreç yürütüyor. Bu çerçevede hazırlıklarını tamamladığımız Uzun Dönemli İklim Stratejimizi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum COP29’da duyuracak. Bu strateji, 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi doğrultusunda sektörler arası uyumun sağlanmasına, emisyon azaltımında ve iklim değişikliğine uyum konusunda tüm alanlarda uzun dönemli bir vizyon sunacak. Tüm paydaşların katılımıyla iklim değişikliği azaltım ve uyum stratejileri ile eylem planları geliştirdik. Bu planların uygulanması ile Ulusal Katkı Beyanı’nda belirtilen hedeflerden daha ileriye gitmeyi amaçlıyoruz. Yeni NDC döngüsünde de daha yüksek iklim hedeflerine ulaşmayı ve güçlü bir uygulama süreci oluşturmayı amaçlıyoruz.” açıklamalarında bulundu.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır