23. Ozon Paneli Sektörün Yoğun İlgisiyle İstanbul’da Gerçekleştirildi
04 Mart 2024
Başkanlığımızın Birleşmiş Milletler Sinai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) iş birliğiyle düzenlenen 23. Ozon Paneli yılbaşı itibariyle Hidroflorokarbonların (HFC) kullanımının azaltım sürecinin başlamasına binaen, "HFC Alternatifleri ve Enerji Verimliliği" konusu ile 28 Şubat 2024 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi.
23. Ozon Paneli UNIDO Türkiye Temsilcisi Sayın Süleyman Yılmaz ve Sera Gazı Emisyonları İzlenmesi Dairesi Başkanı Sayın Volkan Polat’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Sayın Polat, konuşmasında Kigali Değişikliği ile başlayan HFC’lerin azaltımı sürecinin iklim değişikliği ile mücadele hedeflerine de katkı sağlayacağını ifade ederek Kigali Değişikliği ile ulusal enerji verimliliği politikaları arasındaki etkileşimlerin önemine dikkat çekti. Sayın Yılmaz ise UNIDO ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Başkanlığı’nın 1990’lardan beri süre gelen iş birliğine dikkat çekerek, HCFC sonlandırma sürecinde olduğu gibi HFC’lerin azaltım sürecinde de UNIDO’nun desteğini belirtti. Konuşmasında ayrıca UNIDO’nun çevre sorunları ve sürdürülebilir kalkınma amacıyla Bakanlıklar ile yürüttüğü diğer projelere yer verdi.
Başkanlığımız yetkililerinin Florlu Sera Gazlarına İlişkin Yönetmelik’te belirtilen önemli tarihler ve Hidroflorokarbon Kontrol Belgesi sürecine değinen sunumlarının ardından, programımıza Viyana’dan katılım sağlayan UNIDO Genel Merkez temsilcileri, Kigali Değişikliği kapsamında Çok Taraflı Fon tarafından finanse edilen projeler, enerji verimliliği ile ilgili genel çıkarımlar ve Türkiye proje portfolyosu kapsamında sunumlarıyla katılımcıları bilgilendirdi. Program, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı EVÇED Proje Destekleri Daire Başkanlığı, Bakanlığımız Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü, TOBB Türkiye İklimlendirme Meclisi ve SOSİAD yetkililerinin katkılarıyla enerji verimliliği mevzuatları ve proje destekleri, binalarda enerji performansı ve yeşil sertifika, enerji verimliliği esasında soğutkan seçim kriterleri ile ülkemizde soğutma sektörün enerji tasarruf potansiyeli ve işletme verimliliği çerçevesinde devam etti.
Son bölümde moderatörlüğünü Sayın Polat’ın yaptığı panel, konuşmacıların katılımı ile gerçekleştirildi. HFC alternatifleri ve enerji verimliliği çerçevesinde yapılan tartışmalarda kamu ve özel sektörün iş birliğinin önemi vurgulandı. Kigali Değişikliği’nin sektör için yarattığı fırsatlar değerlendirilerek, sahada yetkin teknik personelin önemi ile birlikte finans mekanizmalarının da ülkemizin Kigali Değişikliği’ne uyum sürecinde aktif rol oynayacağının altı çizildi.
Ülkemiz, Montreal Protokolüne gelen Kigali Değişikliği ile birlikte diğer taraf ülkeler gibi 2045 yılına kadar aşamalı olarak HFC’lerin kullanımını yüzde 80 azaltacağını taahhüt ederek, Montreal Protokolü ve Paris Anlaşması doğrultusunda iklim değişikliğiyle mücadeleye olan katkısını da artırmaya devam etmektedir.