Yeşil Dönüşüm Zirvesi Gerçekleştirildi

Yeşil Dönüşüm Zirvesi Gerçekleştirildi

Yeşil Dönüşüm Zirvesi Gerçekleştirildi
Yeşil Dönüşüm Zirvesi Gerçekleştirildi
Yeşil Dönüşüm Zirvesi Gerçekleştirildi
Yeşil Dönüşüm Zirvesi Gerçekleştirildi

20 Eylül 2022

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından, “KOBİ’ler için Yeşil Dönüşüm Projesi” kapsamında yedi ilde bölgesel düzeyde gerçekleştirilen çalıştayların ardından 15 Eylül 2022 tarihinde “Yeşil Dönüşüm Zirvesi” düzenlenmiştir.

 

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman SÖNMEZ, KAS Türkiye Temsilcisi Walter GLOS, Akbank KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Bülent OĞUZ'un açılış konuşmaları ile başlayan Yeşil Dönüşüm Zirvesi, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus MEYER-LANDRUT'un Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Türkiye Uyum Politikaları hakkında yaptığı konuşmalar ile devam etti. Programda TÜRKONFED Akademik Danışmanı ve MEF Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazlı KARAMOLLAOĞLU'nun "Yeşil Dönüşümde Riskler, Fırsatlar ve Beklentiler Raporu" ilk kez kamuoyu ile paylaşılmıştır.

 

Zirvenin son bölümünde ise İklim Değişikliği Başkanlığı Başkan Yardımcısı Sayın Dr. Abdulkadir BEKTAŞ katılım sağladığı “KOBİ’ler için Sürdürülebilir Yol Haritaları” başlıklı bir panel düzenlenmiştir. Dünya Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Şeref OĞUZ’un moderatörlüğünde düzenlenen panelde, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi ve Yeşil Dönüşüm Komisyon Başkanı Onur ÜNLÜ, T.C. Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Bahar GÜÇLÜ, İklim Değişikliği Başkanlığı Başkan Yardımcısı Dr. Abdulkadir BEKTAŞ, Hedefler için İş Dünyası Platformu (B4G) Başkanı İrem Oral KAYACIK ve EBRD KOBİ Finansmanı ve Kalkınma Kıdemli Bölge Yöneticisi Serpil ÇETİNÇİFT konuyu farklı açılardan ele almıştır.

 

Panelde, Dr. Abdulkadir BEKTAŞ Şeref Oğuz’un yönelttiği soruları yanıtladı. Dr. Abdulkadir BEKTAŞ; “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın  21 Eylül 2021 tarihinde gerçekleştirilen 76. Birleşmiş Milletler Genel Kurul Toplantısı’nda Yeşil Kalkınma Devrimi kavramını ortaya koymasının ve 7 Ekim 2021 tarihinde onaylanan Paris İklim Anlaşması’nın onaylanmasının iklim değişikliği konusunda oldukça önemli adımlar olduğunu belirtmiştir.

 

29 Ekim 2021 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Bakanlığımızın isminin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak değiştirildiğini ve İklim Değişikliği Başkanlığı’nın hemen ardından kurulduğunu ifade etmiştir. Çevre, sanayi, ticaret ve ekonomi gibi konularda Türkiye’nin geleceğini yönlendirecek birçok önemli karar alındığının altı çizilmiştir. Verilecek kararlar için ortak aklın ortaya konulması gerektiğini, bu sebeple katılımcı bir politika izlenerek, özel sektör, kamu kurumları, sanayici ve sivil toplum kuruluşları gibi paydaşlarla yeşil dönüşümü odağına alan yoğun çalışmalar sürdürüldüğünü ifade etmiştir.

 

Ayrıca, İklim Değişikliği Başkanlığı bünyesinde net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda iklim değişikliği ile mücadele ve yeşil kalkınma politikalarını belirlemeye yönelik strateji ve eylem planları, İklim Kanunu’nun teknik çalışmalarının tamamlanması, emisyon ticaret sisteminin kurgulanması, İklim Şûrası’nın gerçekleştirilmesi gibi önemli adımların atıldığına ve ilgili çalışmaların tüm hızıyla sürdüğüne dikkat çekmiştir.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır