Uzun Zamandır Gündemde Olan Kayıp ve Zarar Fonu COP28'in İlk Gününde Kabul Edildi

Kayıp ve Zarar Fonu'nun kabul edilmesiyle birlikte özellikle iklim değişikliğine karşı kırılgan ve gelişmekte olan ülkeler iklim değişikliğinin neden olduğu sel, taşkın, orman yangını, çölleşme gibi afetler için finansal destek alabilecek.

30 Kasım 2023

Bu doğrultuda Bakan Yardımcımız ve İkim Değişikliği Başmüzakerecimiz Sayın Fatma VARANK COP28’de yaptığı konuşmada ülkemizin kayıp ve zarara ilişkin alınan tarihi kararı büyük bir memnuniyetle karşıladığımızı belirterek güncel IPCC raporunun ülkemizin de içinde bulunduğu Akdeniz Havzası’nda sanayi öncesi döneme göre 1,5 derece senaryosunun yaşanmakta olduğunu vurguladı.

Varank, “Sadece 2022 yılında Türkiye daha önce benzeri görülmemiş sıklık ve etkide sel, kuraklık, fırtına, orman yangını gibi 200’den fazla iklim değişikliği kaynaklı aşırı hava olayı ve afet yaşanmıştır” dedi.

Ayrıca bilimsel veriler ışığında, Kayıp ve Zarar Fonu’na erişim için bir kriter olan "özellikle kırılgan" kabul edilen ülkelerden biri olduğunu ifade eden Varank, “Gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçlarını önceleyen ve iklim adaletine hizmet etmeyi amaçlayan bu yeni fon düzenlemesi Ülkemizin geride bırakılmadığı, hakkaniyetli bir anlayışla işler hale getirilmelidir. Türkiye’nin müzakerelerde sergilediği yapıcı tavır, bu konudaki kararlılığımızdan taviz olarak anlaşılmamalıdır.” Dedi.

İkim Değişikliği Başmüzakerecimiz , Kayıp ve Zarar Fon Düzenlemeleri Kararı’na ilişkin duruşumuzu ifade ederek bu müdahalemizin kayıtlara geçirilmesini ve Başkanlığın bu konudaki raporuna dahil edilmesini talep etti.

Bu uzun ve zorlu süreci, kimseyi geride bırakmadan şeffaf bir anlayışla yöneten ve başarıya ulaştıran COP28 Başkanı Dr. Sultan El Jaber şahsında Birleşik Arap Emirlikleri’ne ev sahipliklerinden dolayı teşekkürlerini dile getirdi.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır