ozon sekretaryası nep Montreal Protokolü MOP34 Türkiye
24 Ekim 2022
Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair Montreal Protokolü’ne taraf olan 198 ülke, UNEP Ozon Sekretaryası tarafından düzenlenen 34. Taraflar Toplantısı için 31 Ekim - 04 Kasım 2022 tarihleri arasında Kanada’nın Montreal şehrinde buluştu. Toplantıda, belirlenen 16 gündem maddesi üzerinde taraf ülkeler arasında müzakereler yürütüldü.
Bu önemli ve kapsamlı toplantıya ülkemiz adına Başkan Yardımcımız Dr. Abdulkadir BEKTAŞ’ın başkanlığında, Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Dairesi Başkanımız Volkan POLAT, İklim Değişikliği Uzmanı Sezin Sönmez ERBAŞ ve Proje Uzmanı Ecem ERSOY katılım sağladılar. Delegasyonumuz, genel kurulda yaptığı konuşmalarla çeşitli gündem maddelerine ülkemiz adına katkı verdiler.
Başkan Yardımcımız Dr. Abdulkadir BEKTAŞ yaptığı konuşmada; ülkemizin hem ozon tabakasını incelten maddelerin tüketiminin sonlandırılmasındaki başarısına hem de Kigali Değişikliği’ne taraf olmamızla başlayan hidroflorokarbonların (HFC) tüketiminin aşamalı azaltım sürecine değindi. Ayrıca, ülkemizde HFC’lerin ithalatı/ihracatı kapsamında kurulacak olan çevrim içi lisans sistemi hakkında önemli ve özet bilgiler verdi.
Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Daire Başkanımız Volkan POLAT, ülkemizdeki karantina ve taşıma öncesi metil bromür kullanımıyla ilgili güncel durum bilgisi verdi ve bu konudaki önerileri paylaşarak gündem maddesine katkı sağladı.
İklim Değişikliği Uzmanı Sezin SÖNMEZ ERBAŞ ise yanıcı/patlayıcı soğutkanların kullanımında güvenlik standartları çerçevesinde ilgili gündem maddesine ilişkin yaptığı konuşmada bu yöndeki ihtiyaca dikkat çekti.
Toplantı boyunca delegasyonumuz, diğer taraf ülkeler ve uygulayıcı kuruluşlarla ikili görüşmeler yaparak bilgi paylaşımında bulundu. Ayrıca, delegasyonumuz Kanada’nın Montreal kentinde mukim, Büyükelçi, Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO) Türkiye Daimi Temsilcisi Suat Hayri AKA’yı makamında ziyaret etti. Görüşmede Başkanlığımızın havacılık faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının izlenmesine dair mevzuata verdiği katkı ve Türk sivil havacılığının uluslararası CORSIA kapsamındaki durumu hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.