Türkiye’nin yeşil hidrojen potansiyeli ve hidrojen teknolojileri değerlendirildi

Türkiye’nin yeşil hidrojen potansiyeli ve hidrojen teknolojileri ile ilgili bilgi alışverişi yapmak amacıyla İklim Değişikliği Başkanlığı ve TÜBİTAK MAM temsilcileri bir araya geldi.

20 Mayıs 2022

Yenilenebilir enerjiden üretilen yeşil hidrojen, tamamen sürdürülebilir bir enerji geçişi için en uygun olan hidrojen çeşididir.

Türkiye’nin İklim değişikliği ile mücadelesinde kilit rol oynayacak olan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı İklim Değişikliği Başkanlığı, Türkiye’de iklim değişikliği ile ilgili çalışmalar yürüten kurumlarla istişarelerini sürdürüyor.

Bu kapsamda İklim Değişikliği Başkanı Sayın Orhan Solak başkanlığında TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) temsilcileri ile 20 Mayıs 2022 tarihinde Yeşil Hidrojen ve Hidrojen Teknolojileri Toplantısı gerçekleştirilmiştir.

Toplantıda Türkiye’nin hidrojen enerjisi potansiyeli, dünya genelindeki pazar payı, uygun altyapının durumu, Türkiye İçin Hidrojen Teknolojileri Yol Haritası ve Uygulama Planı raporu ile ilgili gündem maddelerine yer verildi. TÜBİTAK Enerji Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Fehmi AKGÜN konu ile ilgili sunum yaparak soruları cevapladı.

AB öngörülerine göre; 2050 yılına kadar toplam enerji ihtiyacının yaklaşık $’lük kısmının hidrojenden karşılanıp yıllık 560 Milyon Ton CO2 önlenmesi hedeflenmektedir.

AB’nin 2050 net sıfır emisyon hedefinin ardından, Türkiye de Paris İklim Anlaşması’nı onayladı ve 2053 yılı net sıfır emisyon hedefini ortaya koydu. Bu hedef doğrultusunda yenilenebilir enerji kaynaklarından rüzgâr, güneş, biyoenerji ve hidroelektrik çoğunlukla gündeme gelse de son yıllarda hidrojen enerjisi de gündem konusu olmaya başladı. 

Türkiye’nin 1.2 ile 1.6 dolar/kg arasında yeşil hidrojen üretimi potansiyeli bulunuyor.

Yeşil hidrojen, hem Türkiye’nin kendi enerji ihtiyacını karşılaması hem de enerji ithalatına bağımlılığı azaltması ve yeni bir ihracat kalemi oluşturabilecek olması açısından önemli yenilenebilir enerji kaynağı alternatiflerinden biridir.

Hidrojen teknolojilerini masaya yatırmak, tüm paydaşların katılımı ile hidrojen teknolojilerinin ve uygulamalarının geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi hedeflenerek oluşturulan Türkiye için Hidrojen Teknolojileri Yol Haritası ve Uygulama Planı Raporu Ocak 2022 ‘de tamamlandı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na sunuldu. Çok yakında kamuoyu ile paylaşılması beklenmektedir.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır