Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasına ilişkin takvim yaklaşırken katıldığımız etkinliklerde Ulusal Emisyon Ticaret Sistemimize yönelik çalışmalarımızı katılımcılar ile paylaşıyoruz.
25 Eylül 2023
6 Eylül 2023 tarihinde açıklanan Orta Vadeli Program (2024-2026)’da Yeşil Dönüşüm başlığı altında yer alan önemli tedbirlerden bir tanesi Başkanlığımızın koordinasyonunda yürütülen Ulusal Emisyon Ticaret Sistemimizin geliştirilmesidir.
Bu kapsamda düzenlenen çeşitli etkinlikler ile bu alandaki çalışmalarımızı aktarma fırsatı buluyoruz.
Kayseri Sanayi Odası tarafından (KAYSO) 18 Eylül 2023 tarihinde “Yeşil Mutabakat, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ve Sanayiye Etkisi” başlıklı panel Kayseri’de gerçekleştirildi. TOBB Sektörler ve Girişimcilik Daire Başkanı Saygın Baban’ın moderatörlüğünde yürütülen ve İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, İktisadi Kalkınma Vakfı Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, TSE Çevresel Gözetim ve Doğrulama Müdürü Mehmet Ergün’ün katılım sağladığı panele İklim Değişikliği Başkanlığı’nı temsilen Karbon Fiyatlandırma Dairesi Başkanı Eyüp Kaan Moralı katılım sağladı.
Programda, Avrupa Yeşil Mutabakatı, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) takvim ve uygulama esaslarının yanı sıra ülkemizde uygulanacak Ulusal Emisyon Ticaret Sistemine ilişkin bilgiler aktarıldı. Kayseri’nin gerçekleştirdiği ihracatın yarısından fazlasının Avrupa Birliği ülkelerine yapılması, SKDM uygulanacak sektörler her ne kadar mevcut düzenlemelerde demir-çelik, çimento, gübre, alüminyum, elektrik ve hidrojen olarak sıralansa da zaman içerisinde kapsamın genişletilebileceği, emisyon yoğun sektörlerde yeşil dönüşüm gibi hususlar panelin başlıca konularını oluşturdu.
14 Eylül 2023 tarihinde ise Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) çalışmaları kapsamında Başkanlığımıza ilişkin eylemler YOİKK üyeleri ile çevrimiçi olarak tartışıldı. Toplantıda YOİKK üyelerine, taslak İklim Kanunu ve Emisyon Ticaret Sistemi’ne yönelik bilgilendirme sunumu yapıldı.
12 Eylül 2023 tarihinde İzmir’de Garanti BBVA tarafından “İhracatta Sürdürülebilir Gelecek” konulu panel gerçekleştirildi. Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, Arkas Denizcilik Grubu Sürdürülebilirlik Direktörü Serra Tukel ile Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz ile İklim Değişikliği Başkanlığı’ndan İklim Değişikliği Uzmanı Okan Uğurlu’nun panelist olduğu etkinlikte sürdürülebilirlik, uluslararası ticaret, finansman, iklim ve çevre konuları ele alındı.
Panelde, İklim Değişikliği Uzmanı Okan Uğurlu; Avrupa Yeşil Mutabakatı, SKDM ve Emisyon Ticaret Sistemi ile ilişkisi üzerine bilgilendirmelerde bulunmuş; ulusal ve uluslararası mevcut durum, hazırlıklar ve etkileşimler konusunda bilgi paylaşıldı.
7 Eylül 2023 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilen 10. Uluslararası Çimento Endüstrisi ve Teknolojileri Konferansı’nda genel olarak üç farklı başlık altında oturumlar düzenlendi. “Çimento Sanayii Genel Değerlendirilmesi” başlıklı ilk oturumda, küresel çimento ticaretinin gelecek öngörüsü ve çimento sektöründe karbon emisyon kontrolü için alternatif yakıt ve biyokütle kullanımı konularında sunumlar yapıldı. Enerji verimliliği, atık yönetimi, verimlilik ve inovasyon konuları ile ilgili olan ikinci oturumda İklim Değişikliği Başkanlığı’ndan Çevre Mühendisi Uğur Gürel, “Emisyon Ticaret Sistemine Yönelik Güncel Çalışmalar” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Sunumda Emisyon Ticaret Sistemi işleyişi ve bu kapsamda Başkanlığımız tarafından yürütülen çalışmalardan bahsedildi.