İklim Şûrası Tavsiye Kararları Açıklandı
04 Temmuz 2022
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) kararları uyarınca BMİDÇS tarafları, o dönemde müzakereleri devam eden Paris Anlaşması çerçevesinde küresel sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik olarak Niyet Edilen Ulusal Katkı Beyanı’nı BMİDÇS Sekretaryası’na sundu. Bu çerçevede Türkiye, Eylül 2015’te sunduğu beyanda, ulusal sera gazı emisyonlarını, 2030 yılı itibariyle olağan senaryoya kıyasla yüzde 21 oranına kadar azaltmaya niyet ettiğini açıkladı. Türkiye Paris Anlaşması’na Ekim 2021’de taraf oldu ve 2053 Net Sıfır Emisyon hedefi Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından açıklandı.
Paris Anlaşması’nın 2’nci maddesinde yer alan küresel sıcak hedeflerinin gerçekleştirilmesi (küresel sıcaklık artışını, sanayileşme dönemi öncesine göre 2°C ile sınırlı tutmak mümkünse 1,5 °C’de tutmak) için çaba sarf etmek amacıyla, Türkiye diğer ülkeler gibi bundan sonra beş yılda daha iddialı azaltım hedefleri içerecek şekilde Ulusal Katkı Beyanı’nı Sözleşme Sekreteryasına sunacak.
Türkiye’nin Uzun Dönemli İklim Stratejisi (UDİS), 2053 Net-Sıfır Emisyon Hedefi doğrultusunda düşük emisyonlu ve iklim dirençli kalkınma anlayışı ile hazırlanıyor.
UDİS ve Ulusal Katkı Beyanı’nın güncellenmesi çalışmaları, İklim Değişikliği Başkanlığı’nın yürütücülüğünde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye ofisi aracılığı ile gerçekleştirilen bir proje kapsamında kamu sektörü, özel sektör, akademi, sivil toplumdan ilgili kurum ve kuruluşların katılımı ile yürütülüyor.
Türkiye'nin Ulusal Katkı Beyanı ve Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisi için temel oluşturmak üzere geliştirilen taslak referans senaryonun istişare edilmesi amacıyla referans senaryo çalışması için katkısı alınan kurumlarla 4 Temmuz 2022 tarihinde Ankara Sheraton Hotel'de bir çalıştay gerçekleştirildi. Söz konusu çalıştay, Ulusal Katkı Beyanı ve UDİS çalışmalarına ışık tutacak. Ulusal Katkı Beyanı’nın, Paris Anlaşması Taraflar Toplantısı (COP27) öncesi tamamlanması için İklim Değişikliği Başkanlığı öncülüğünde çalışmalara hızla devam ediliyor.