İklim Dostu Yeşil Dönüşüm Kurulu istişare toplantıları gerçekleştirildi.

Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli - İklim Dostu Yeşil Dönüşüm Kurulu istişare toplantıları 23 Mart ve 5 Nisan 2023 tarihlerinde çevrimiçi ortamda gerçekleştirildi.

İklim Dostu Yeşil Dönüşüm Kurulu istişare toplantıları gerçekleştirildi.
İklim Dostu Yeşil Dönüşüm Kurulu istişare toplantıları gerçekleştirildi.
İklim Dostu Yeşil Dönüşüm Kurulu istişare toplantıları gerçekleştirildi.

26 Nisan 2023

Kahramanmaraş depremleri sonrası oluşan durumun çevre, şehircilik ve iklim değişikliği perspektifinden izlenmesi ve yönetimi ile şehirlerimizin ihyası ve yeniden inşası sürecinde uygulanacak politikaların belirlenmesi için Sayın Cumhurbaşkanımız himayelerinde, alanında uzman isimlerden oluşan disiplinler arası bir kurulun oluşturulması kararlaştırılmıştır.

Bu kapsamda ülkemizi etkileme potansiyeli olan bütün risk ve tehditlere karşı Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli geliştirilmiş ve kamuoyuna ilan edilmiştir.  Model kapsamında şehirlerimizin ihyası ve yeniden inşası sürecini yönetmek için 13 Kurul oluşturulmuş olup İklim Dostu Yeşil Dönüşüm Kurulu bu kurullardan biridir. Kurul; kamu kurumları ve üniversitelerden olmak üzere üst düzey yönetici ve akademisyenlerden teşekkül etmiştir.

Kurul 23.03.2023 tarihinde İklim Değişikliği Başkanı Sayın Orhan SOLAK başkanlığında çevrimiçi ortamda yaptığı toplantısıyla afet sonrası süreci ve ortaya konulması gerekli öncelikleri ele alan bir rapor üzerinde istişarelerde bulunmuş ve 05.04.2023 tarihindeki ikinci toplantısında ise Tavsiye Kararları ve Raporu ele alarak 07.04.2023 tarihinde İstanbul Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde Sayın Bakanımız Murat KURUM başkanlığındaki toplantı öncesi görüş alışverişinde bulunmuştur.

Kurul çalışmaları kapsamında, afet bölgesi ve Türkiye özelinde ortaya konulmasında faydası olabilecek sera gazı emisyon azaltımı, iklim değişikliğine uyum ve iklim değişikliği ile sayısı ve şiddeti artan afetlere karşı engelleyici çözüm mekanizmalarının ve stratejilerinin geliştirilmesi-afet risk azaltma kapsamındaki tavsiyelere yer verilmiştir.

İklim Dostu Yeşil Dönüşüm Kurulu çalışmaları, iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgelerden birinde bulunan ülkemizin bu süreci etkin bir şekilde yönetmesine ve yaşanacak olası afetler sebebiyle ortaya çıkan kayıp ve zararların önlenmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Dolayısıyla kentlerin iklim değişikliğine dirençli bir hale getirilmesi adına yeniden inşa, iskân ve ihya süreci önemli bir olanak olarak değerlendirilmektedir. Kurul çalışmaları ile, deprem sonrası yeni kurulacak yerleşim alanlarının iklime ve afetlere dirençliliğini ile uyum kapasitesini artırmak, aynı zamanda 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşmak üzere, entegre mekânsal planlama, mavi ve yeşil altyapı sistemi, su yönetimi, biyolojik çeşitlilik ve ekosistem hizmetleri, sanayinin dönüşümü, enerji verimli binalar, entegre toplu ulaşım modları ve deprem, sel, yangın vb. afetlere karşı hazırlıklı yapısıyla dirençli bir kentsel yaşam alanı sunulması en kritik önceliklerdir.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır