-
25 Aralik 2024
İklim Değişikliği ve Uyum Koordinasyon Kurulu toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi. Yılda iki kez iklim gündemiyle toplanan kurula, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank başkanlık etti.
İklim Değişikliği Başkanlığı ev sahipliğinde gerçekleşen toplantı, ‘Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı ve sonuçların değerlendirilmesi’, ‘Ulusal Yeşil Taksonomi bilgilendirme’, ‘Karbon fiyatlandırma süreçleri, ‘İklim değişikliği azaltım ve uyum stratejisi ve eylem planlarının izlenmesine ilişkin bilgilendirme’ gündem maddeleriyle gerçekleşti.
İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar, COP29 Konferansının sonuçlarını ve Türkiye'nin kazanımlarını paylaştığı toplantıda Ulusal Yeşil Taksonomi, Karbon Fİyatlandırma Süreçleri konularında da açıklamalarda bulundu.
Bu yıl ikincisi düzenlenen toplantıya katılan Bakan Yardımcısı Varank, toplantının açış konuşmasında “Ulusal ve uluslararası düzeydeki iklim eylemini güçlendirmek için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz” dedi.
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında Bakü’de düzenlenen 29. Taraflar konferansının sonuçlarına değinen Bakan Varank, Türkiye'nin süreçteki pozisyonu ve katkılarını da ifade etti.
COP29 konferansında ‘Bakü İklim Birliği Paktı’ adı altında alınan karar ile iklim finansmanı, karbon fiyatlandırma, iklim değişikliğine uyum ve sera gazı azaltım konularında önemli adımlar atıldığını belirten Bakan Yardımcısı Varank, “Bu yeni hedef ile gelişmekte olan ülkelere 2035 yılına kadar gelişmiş ülkelerin kamu kaynaklarından sağlanacak 300 milyar dolar ve diğer tüm aktörlerden yönlendirilmesi öngörülen toplam 1,3 trilyon dolar değerindeki finansman hedefi, küresel iklim finansmanı mimarisinde köklü bir değişimi temsil etmektedir. Türkiye, COP29’da, iklim müzakerelerin yanı sıra çok önemli iki ulusal belgeyi Birleşmiş Milletlere sunmuştur. Bunlardan ilki, İki Yıllık Şeffaflık Raporudur. Paris Anlaşmasın en önemli saç ayaklarından biri olan şeffaflık ve raporlamanın uygulanması için Türkiye de üzerine düşeni yapmış ve diğer ülkelere örnek olacak şekilde, COP29’da İki Yıllık Şeffaflık Raporunu sunan ilk ülkelerden biri olmuştur. İkinci belge ise Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadele vizyonunu ortaya koyan Türkiye'nin 2053 Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisi belgesidir. Bu belge ile Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi’ne ulaşmak için gösterdiği kararlılık bir kez daha ortaya koyulmuştur.” diye konuştu.
Öte yandan toplantıda, yeşil taksonomi çalışmaları, karbon fiyatlandırma süreçleri, azaltım ve uyum stratejisi ve eylem planlarının izlenmesi konuları da konuşulan konular arasındaydı.
Toplantıya ev sahipliği yapan İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar, yaptığı konuşmada gündem maddelerine ilişkin katılımcılara bilgi verdi.
COP29 konferansının çıktılarını da paylaşan İklim Değişikliği Başkanı Hasar, konferansın sonuçları ve Türkiye’nin kazanımlarını paylaştı.
COP29’u başarılı bulduğunu kaydeden Başkan Hasar, Türkiye’nin bu anlamda önemli katkıları ve kazanımları olduğunu belirtirken önümüzdeki süreçte ülkemizin hedeflerini de aktardı.
Ulusal yeşil taksonomi, karbon fiyatlandırma süreçleri, iklim değişikliği azaltım ve uyum stratejisi ve eylem planlarının izlenmesine ilişkin de bilgilendirmede bulunan Başkan Hasar, toplantı sonrasında katılımlarından dolayı davetlilere teşekkür etti.
Ankara İlbank sosyal tesislerinde gerçekleşen toplantıya, bakanlıklardan, ilgili kurum ve kuruluşlardan temsilcilerin yanı sıra çeşitli sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda davetli katıldı