Florlu Sera Gazlarına İlişkin Yönetmelik Yayımlandı

Florlu Sera Gazlarına İlişkin Yönetmelik Yayımlandı

17 Ağustos 2022

Ülkemizin 1991 yılında taraf olduğu Ozon Tabakasını İncelten Maddelere İlişkin Montreal Protokolü ve Ozon Tabakasının Korunmasına Dair Viyana Sözleşmesi ile ilgili ulusal ve uluslararası çalışmalar İklim Değişikliği Başkanlığı koordinasyonunda yürütülmektedir.

Ozon Tabakasını İncelten Maddelere İlişkin Montreal Protokolü'nün 28’inci Taraflar Toplantısı 9-14 Ekim 2016 tarihlerinde Türkiye heyetinin de katılımı ile Ruanda'nın Kigali kentinde gerçekleştirilmiş, Taraflar Toplantısı sonucunda Protokole taraf ülkelerce Kigali Değişikliği kabul edilmiştir. Söz konusu değişiklik ile, Kyoto Protokolü altında yer alan, yüksek sera gazı etkisi bulunan florlu sera gazları, Montreal Protokolü kontrol altına alınan maddeler listesine dahil edilmiştir.

Ülkemizde Kigali Değişikliği Şubat 2022 itibariyle yürürlüğe girmiştir. Değişiklikle birlikte 2024 yılı itibari ile yüksek küresel ısınma potansiyeline sahip florlu sera gazlarının azaltımı kademeli bir şekilde gerçekleştirilecektir.

Bu çerçevede Ülkemizin taraf olduğu Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair Montreal Protokolü kapsamında yer alan florlu sera gazlarının salımını kontrol altına almak üzere florlu sera gazları ve diğer florlu maddelerin yönetimine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla yayımlanan yönetmelik revize edilmiştir.

Güncellenen “Florlu Sera Gazlarına İlişkin Yönetmelik” 29.06.2022 tarihli ve 31881 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. 

Bu yönetmelik ile kontrol altına alınan florlu sera gazları, öncelikli olarak soğutucu akışkan olarak kullanılan soğutma ve iklimlendirme sektörünü doğrudan ilgilendirmektedir. Ayrıca yangından korunma, ısı pompası, elektrikli şalt ve solvent sektörlerinde de bu gazların kullanımları bulunmaktadır. 

Yönetmelik ile 2024 yılı itibari ile kullanımı tamamen ithalata dayalı bu gazlara kota uygulaması başlayacak olup, özellikle iklimlendirme ve soğutma sektörlerinde üretilen ekipmanların içerisinde kullanılan “yüksek küresel ısınma potansiyeline” sahip belirli gazlar için de kısıtlamalar içermektedir. Bu şekilde, yönetmelik ülkemizin sera gazı azaltım hedeflerine de katkı sağlayacaktır. 

Ayrıca mevcut soğutma ve iklimlendirme ekipmanları için periyodik sızıntı kontrolleri yönetmelik ile zorunlu hale getirilmiştir. Bu kontroller ile soğutma ve iklimlendirme ekipmanlarının daha verimli çalışması, enerji tasarrufu elde edilmesi ve soğutucu akışkan sızıntılarının önüne geçilmesi hedeflenmektedir.

Yayımlanan bu yönetmelikle beraber 4/01/2018 tarihli ve 30291 sayılı Florlu Sera Gazlarına İlişkin Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. 

“Florlu Sera Gazlarına İlişkin Yönetmelik” için tıklayınız.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır